Групата на седемте най-развити държави в света - Г-7, обмисля да забрани почти изцяло износа на стоки, услуги и суровини за Русия като продължение на санкциите, наложени на страната заради инвазията в Украйна, съобщи японски правителствен източник, цитиран от агенция Киодо и БТА. 

Япония ще бъде домакин на среща на върха на Г-7 през май в Хирошима, където ще бъдат обсъждани мерки за засилване на санкциите срещу Русия, както и разширяване на подкрепата на Украйна.

Страните от Г-7 вече спряха износа на редица стоки за Русия, най-вече на такива, които биха могли да се ползват за военни цели, както и на луксозни стоки. Япония, например, не изнася в Русия коли, струващи повече от 45 000 долара.

Новият план може да наложи ембарго на автомобили втора ръка, резервни части, гуми, козметични изделия и облекла, според японския източник. Извън забраната на износа, според Блумбърг, може да останат артикули като лекарствата, селскостопанската продукция и храните.

На срещата на 19-21 май ще присъстват лидерите на Япония, САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Италия и Канада, както и на ЕС. Японският премиер Фумио Кишида е поканил на срещата и украинския президент Володимир Зеленски.