Лидерката на БСП Корнелия Нинова използва консултациите при президента преди връчването на мандатите за съставяне на правителство, за да упрекне за пореден път Румен Радев, че е било грешка, че служебното правителство не е внесло проектобюджет за 2023 г. при предишния парламент. 

"Да ви кажа нещо, което повечето партии си мислят, но не ви го казват. Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме, защото сега щяхме да имаме спокойствие", обяви тя.

БСП е петата политическа сила в този парламент, която отива на консултации при президента. Радев избра те да протекат в съвсем кратки срокове - в рамките на два дни след като Народното събрание избра председателя си и започна работата си.

От днешния разговор не се разбра нищо ново за позициите на соцпартията, лидерката повтори вече познати тези. Той все пак протече сравнително в по-мирен тон в сравнение с предишни ожесточени словесни битки между Нинова и Радев.

Двамата все пак не стигнаха до една позиция и за предишните действия за бюджета на служебния кабинет, както и за необходимостта от парламентарен контрол на министрите. Президентът отново многократно се оплака как предишният парламент е губил време вместо да приема закони в тормоз наз служебните министри, които и без това били заети денонощно да пишат закони и да вършат несвършената от редовния кабинет преди това работа.

Нинова повтори позициите си по отношение на участието на БСП в правителство - когато или ако партията получи покана от някой от мандатоносителите, ще има блиц допитване сред членовете какво мислят. "За нас това не е прецедент", добави тя.

"В момента предизвикателството е пред първата сила, ще изчакаме какво ще предложат и ще действаме съобразно принципите", каза още.

За законодателната дейност тя обяви, че соцпартията подкрепя голяма част от предложенията около които са се договорили първите две парламентарни сили. Други обаче сред изброените приоритети били само заглавия.

"Това представлява списък от заглавия, те тепърва трябва се пишат. Позволете ми да прогнозирам, че когато стигне до детайлите, формиралото се мнозинство около заглавията, ще има сериозни различия по детайлите", каза тя.

Разбира се, Нинова не пропусна и момента да спомене своята предпочитана тема напоследък - джендър идеологията. Подкрепа за закона за домашното насилие нямало да има, защото там имало смущаващи текстове за децата. А и БСП била изчистила тези текстове и внесла вече свой проект, обяви тя.

"БСП успя да съхрани своето присъствие в парламента. Това беше важно. Сега страната ни има нужда от партии с опит, готови да търсят диалога", отбеляза доста помитирително в началото на разговора Радев.

"Как виждате успешната формула за съставяне на правителство в тази сложна ситуация, има ли раговори с другите партии и докъде бихте стигнали с компромисите? Първите две политически сили излязоха с техните законодателни приоритети, разбрах, че сте склонни да подкрепите част от тях. И най-вече за бюджета - важно е съхраняването на дългосрочната финансова стабилност на страната, но и увеличаването на покупателната способност", попита той и БСП.

Бюджетът - колко време

Президентът настойчиво отправи на няколко пъти към Нинова, въпрос, който зададе преди това и на другите партии, за колко време може да бъде приет новият бюджет.

Соцлидерката обаче отказа да се ангажира с времеви срокове, само повтори, че сега няма бюджет заради служебното правителство. А удължаването на предишния изтича в края на юни, началото на юли, като след това би се очертала бюджетна криза, ако няма нов за 2023 г.

"Очакваме служебният кабинет да внесе проектобюджета. Чухме в последните месеци различни анонси - че държавата е във фалит, но и че дефицитът трябва да падне под 3 процента", отбеляза Нинова.

Радев тук вметна, че проектът ще бъде представен или днес, или най-късно в понеделник.

БСП няма да се съгласи с намаляване на социалните разходи, повтори Нинова друга известна позиция:

"Няма да подкрепим увеличаването на данъците, отнемането на социални придобивки."

Според нея имало изкуствено натискане на дефицита, за да се изпълнят критериите за еврозоната, но това не било необходимо сега, щяло да доведе до намаляване на разходите и нямало нужда да се бърза, за да се влиза в еврозоната.

"Спорен може да е моментът защо служебното правителство не внесе бюджет м. г. Над 10 млрд. лв. бяха претенциите, сега реалният дефицит щеше да е много по-висок", отговори на Нинова Радев.

"С бюджета проблемът е много сложен. Трябва да се мисли за инфлацията, за социалната защита, но и за финансовата сталилност на страната, да не задълбаем в дългова спирала.

Сега крайното решение ще е на политическите партии. Най-голямата изпитание ще е за дефицита. Всеки може да посочи разходите, но трудно могат да се посочат приходите", продължи той.