Нов вариант на COVID-19 се е появил в Нова Зеландия. Учените са го нарекли „Делтакром”, съобщават днес световните медии.

Както Клуб Z писа вчера, нов щам се е появил и в Индия.

"Всички тези варианти са по-заразни, но не по-тежки”, каза в ефира на Нова тв днес Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн. По думите му обаче се очаква коронавирусът да се превърне в сезонно заболяване.

Пред медията той коментира и проблема със самолечението с антибиотици у нас. По думите на експерта, в Западна Европа подобни медикаменти се продават единствено с рецепта.

"Има натиск от страна на пациентите, които искат да им бъде изписан антибиотик на всяка цена. Трябва да обучим нашите пациенти, че се отпускат антибиотици само когато имаме бактериални инфекции”, смята Аспарух Илиев.

Той уточни, че има над 200 вида рак, които протичат по различни начини при всички пациенти. По думите му персонализираната медицина е бъдещето в борбата с коварната болест.

Междувременно, според данните на Единния информационен портал новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 206. Направени са 2366 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 8,7 процента.

Починали са двама пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.

Към днешна дата в болница с диагноза COVID-19 са 362 души, от които 41 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 52. Излекувани през последното денонощие са 129 души.

Активните случаи към момента са 2954.