Отговорност на спечелилата изборите ГЕРБ е да предложи варианти за излизане от политическата криза, а не да пита вторите какво да се прави, защото това е клопка. Бойко Борисов или да опита да реализира кабинет, или да върне мандата. "Продължаваме промяната-Демократична България" ще преговарят с ГЕРБ с втория мандат. Обединението има "няколко варианта за действие". Готово е и да помогне на Борисов "да се оттегли от политиката".

Това обяви пред БНТ съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в своеобразен отговор на лидера на ГЕРБ, който поиска от новата коалиция в парламента да каже какви намерения и формули има за съставяне на правителство и с кого ще ги реализира.

Насред интервюто обаче по телефона поиска да се включи депутатът на Борисов Тома Биков и въпреки съпротивата на Атанасов водещият му даде думата. За да обяви:

"Ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория. И понеже моите прогнози се случват по-често от техните, нека малко по-спокойно с "пералните" и кой какъв е и що е. Ако те представят някакъв рационален и адеквателн план за съставяне на правителство, ние сме готови. Но до момента виждаме някакви ексцентрични изпълнения.

Най-нестабилният вариант за правителство е подкрепяйте ни, защото сме много симпатични. Ние не сме хора, които ще ходим след втория, загубилия изборите, и да го подкрепяме само защото е много симпатичен."

Преди това

"От пет избора в три ГЕРБ е първа сила и не успява да създаде правителство. От тях само веднъж имаше правителство - това на Кирил Петков, което беше свалено от ГЕРБ и "Има такъв народ" съвместно. Изводът е, че имаме тежка политическа криза, защото цикли парламентарната република и не успява да се създаде правителство. Кой е този елемент който пречи? Кой е този елемент, който не успява? Кой е този елемент, който се проваля? Ами това е този, който три пъти не можа да състави правителство", заяви Атанасов преди включването на Биков.

И припомни, че до няколко дни трябва да се връчи първия мандат (Борисов призова президентът Румен Радев да даде още няколко дни време, б.р.).

"ГЕРБ трябва да отидат при президента с кандидат за премиер и аз не мога да разбера защо Бойко Борисов пита нас. Той трябва да даде отговор, да има план по какъв начин ще реализира този мандат. Ние като втора сила имаме план как да декстваме и бихме помогнали на Борисов - да върне първия мандат, да дойде при нас, ще го поканим на преговори да потрърсим начин как да излезем от политическата криза. Ние имаме няколко варианта за действие", заяви Атанасов, но какви са тези варианти не каза.

Питането на Борисов към ПП-ДБ било по думите му "клопка". За да може ако се провали този мандат, обединението на бъде обвинено, че е задало грешен курс за действие.

На въпрос с кого ще разговаря ПП-ДБ за своя мандат, съпредседателят на дясното обединение, отвърна:

"Ами с тези политически сили, които са в Народното събрание. Разбира се, че ще преговаряме с ГЕРБ, ако това го интересува (Борисов). Но ще го направим в парламента под прожекторите и пред камерите. Но първо той да изпълни конституционното си задължение. Той казва не смея да предложа правителство, защото има риск да мине. Или предлага, или връща мандата и да не ни поставя условия. 

Борисов е елемент от кризата. Бихме помогнали на г-н Бойко Борисов да се оттегли от политиката. Готови сме да говорим с него да му помогнем."

Атанасов бил оптимист, че с втория мандат може да се създаде правителство.