Срещу отвлечените украинците деца в Русия се прилага не само физически, но и психологически тормоз. Това съобщи съветничката на украинския президент по правата на детето Дария Герасимчук в интервю за "24 канал". 

На малките пленници се казвало, че родителите им са ги изоставили и че никой не се нуждае от тях. Руските "възпитатели" пребивали някои деца.

"Много деца дори имали снимки на телефоните си, но когато руснаците ги връщали на родителите им, те ги принуждавали да изтрият всичко от телефоните, така че да няма снимки или видео доказателства", каза Герасимчук.

Някои от децата, които успели да се върнат от руски плен, били с натъртвания. Те обясняват, че са били бити с пръчки и ръце, а за всяко неподчинение им било казвано, че "ще ви научим как да обичате Русия правилно". Децата също били затваряни в мазета.

"Те искаха да пренастроят паметта им и да създадат послушни, добре култивирани нови руски граждани", подчерта Герасимчук.

На 28 март Украйна съобщи, че са известни повече от 19,5 хиляди случаи на украински деца, депортирани в Русия. Според Европейския парламент истинският брой на незаконно депортираните украински деца варира между 16 000 и 300 000 души.