Ще върнем украинските деца, когато условията станат безопасни.

Това обяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, предаде "РИА Новости", цитирана от "Гордон".

Според него руснаците са отвели децата, "за да ги защитят от опасността, която биха могли да създадат военни действия".

"Когато условията станат безопасни – разбира се, защо не?", каза той, отговаряйки на въпрос дали Москва възнамерява да върне отвлечените граждани на Украйна.

Постоянният представител в ООН добави, че проблемът с депортираните деца е "абсолютно преувеличен" и руските власти искат да проведат неофициално заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да "хвърлят светлина върху тази ситуация".

На 17 март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и комисаря по правата на детето Мария Лвова-Белова по подозрение за незаконно депортиране на деца от окупираните региони на Украйна в Руската федерация.

На 7 септември 2022 г. Съединените щати обвиниха Русия в насилствено депортиране на до 1,6 милиона украинци и провеждането на т.нар. филтриране, включително инвазивни проверки за сигурност, разпити, разделяне на семействата и задържания. Според САЩ само през юли 1800 украински деца са били отведени в Русия.

Според украинския омбудсман Дмитрий Лубинец към март 2023 г. е известно за най-малко 16,2 хиляди случаи на украински деца, депортирани в Русия. В коментар, публикуван на 17 февруари, той заяви, че до 150 000 незаконно отнети украински деца могат да се намират на територията на Руската федерация.

Лвова-Белова прие незаконно в семейството си 15-годишно дете, отвлечено от Мариупол от руската армия миналата есен. Тогава украинското външно министерство започна наказателно разследване срещу нея.