Неуместно и намеса във вътрешните работи на България.

Така Министерството на външните работи определя изказване на руската посланичка в София Елеонора Митрофанова, в което по време на интервю тя обявява, че ако може, би гласувала за лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Във връзка с проведено интервю на посланика на Руската Федерация у нас за българска медия, говорителят на Министерството на външните работи заявява, че направеното изявление по вътрешнополитическа за България тема от страна на посланик Митрофанова е неуместно", се подчертава в изявление на говорителя на Външно, публикувано на интернет страницата на министерството.

Там се казва още, че външният министър в служебното правителство Николай Милков е провел и разговор с Митрофанова.

"Българската страна определя казаното като опит за намеса във вътрешните работи на страната и в този смисъл противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения", е позицията на МВнР.

В интервю в YouTube пред Мартин Карбовски на 20 април руската посланичка на въпрос за кой български политик би гласувала, отговоря - или за Костадин Костадинов, или с "не подкрепям никого". Митрофанова е известна със свои предишни противоречиви изяви в София, сред които и със заплахите през миналата година, че Москва ще прекрати дипломатическите си отношения с България, след изгонването на служители на дипломатическата мисия. През февруари 2022 г. посолството намекна, че българските институции са "евроатлантически подлоги", и сравни войната на Русия в Украйна с Освобождението на България от 1878 г.

След откровението на Митрофанова в интервюто Карбовски отбелязва, че така не прави добра услуга на Костадинов, чиято партия нерядко е подозирана за близка до руските интереси. Митрофанова иска тази част от разговора да бъде премахната. "Възраждане" е политическата сила, според която Русия не е агресор в Украйна, а в свои медийни изяви лидерът ѝ, въпреки че твърди, че отстоява единствено българските интереси, често трябва да отговаря на въпроси дали има и какви връзки с руското посолство -  нещо, което той отрича. Отговорът на Митрофанова, освен недипломатичен, опровергава индиректно и усилията на партията на Костадинов да изглежда независима от чужди интереси.

Пред Карбовски  посланичката твърди и че изразител на позицията на Москва в България е партия "Русофили" на Николай Малинов, а не "Възраждане". Отрича посолството да финансира политици, журналисти и тролове в България, както беше обявено през лятото на миналата година от Лена Бориславова, тогава началник на кабинета на премиера Кирил Петков. Бориславова назова сумата от 4000 лв., давана за услуги в прокарване на официалната руска политика от популярни в публичното пространство имена. Тя обаче не назова имена и не продължи по-късно темата.