Фактът, че Христо Грозев сега е в списъка на издирваните от Кремъл лица, е пореден опит за заглушаване на свободната и независима журналистика.

Това заявиха специално за Клуб Z източници от Европейската комисия. Те бяха помолени да коментират искането на Русия от миналата седмица българският разследващ журналист да бъде задочно арестуван. Тогава Москва го обяви и за чуждестранен агент.

От ЕК припомнят, че Христо Грозев има ценен принос за разследването на редица важни случаи като свалянето на малайзийския самолет над Украйна през 2014 г., отравянето на беглеца Сергей Скрипал през 2018 г. и на опозиционера Алексей Навални през 2020 г., както и наскоро извършените жестокости при руската агресия в Украйна.

ЕС осъжда продължаващото преследване на независимите медии и блокирането на достъпа до чуждестранни новинарски сайтове в Русия. Москва се опитва да лиши руските граждани от независими източници на информация за войната чрез цензуриране и закон, който криминализира т.нар. фалшива информация, включително за руското нахлуване в Украйна. Това накара редица независими както руски, така и международни медии да напуснат Русия, допълват от Комисията.