"Барселона" осигури финансиране от 1,45 милиарда евро за обновяване на клубния си стадион "Камп ноу" и прилежащите зони, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Ръководството на клуба обяви, че е подписало споразумение с 20 инвеститора, сред които и две от най-големите и уважавани финансови институции в света - Goldman Sachs и JP Morgan.

От тях са теглени кредити, които "Барселона" ще ги изплаща с прогресивни траншове след 5, 7, 9, 20 и 24 години.

"Блаугранас" имат огромни финансови проблеми, но завърналият се начело на клуба Жоан Лапорта постави като приоритет обновяване на арената, тъй като в сегашния си вид тя доста остаря. Идеята е след реконструкцията да носи и повече пари, така дълговете няма да тежат много на бюджета.

Очаква се "Барселона" да генерира допълнителни приходи от 200 милиона евро на сезон.

"Камп ноу" е най-големият футболен стадион в Европа и четвърти в света с капацитет от 99 354 седящи места. Очаква се те да бъдат намалени.

Съоръжението е открито официално на 24 септември 1957 г. след около три години и половина изграждане. Последният по-значим ремонт бе направен през 1998 г.    

Турската строителна компания "Лимак" вече е ангажирана с изпълнението на проекта, което трябва да започне през юни и да завърши през 2025 г.