Президентът на УЕФА Александър Чеферин отправи предупреждение към "Барселона" за аферата с бивш съдийски футболен шеф в Испания, за която клубът е разследван и от испанската прокуратура.

Ако бъде доказана корупция с цел да се осигури реферски контрол, продължил години, тимът е заплашен с изваждане от Ла лига и от евротурнирите.

"Това е една от най-сериозните неща, които съм виждал във футбола", каза Чеферин в интервю за словенския вестник "Екипа".

Той за първи път коментира случая, а думите му са повод за притеснение за "блаугранас" и техните фенове. Барса отрича вина и дори се кани да води дела, включително срещу медии, за да защити репутацията си.

УЕФА започна свое разследване преди десет дни заради "възможно нарушаване на правните кодекс на УЕФА".

"Не мога да коментирам директно по две причини. На първо място - имаме независим дисциплинарен комитет. И на второ, защото не съм запознат със случая в детайли. Но доколкото съм информиран, ситуацията е сериозна", казва още Чеферин.

Извън тази тема, словенецът вярва, че готвените промени ще освежат Шампионската лига.

"Промените ще направят така, че мачовете в предварителната фаза и в елиминациите да са по-интересни. Запазваме и добрите неща, които вече са в сила", твърди той.

Чеферин говори и за проекта Суперлига, който още е жив, има клубове, сред които и "Барселона", които още го подкрепят.

"Очевидно все още планират да направят нещо, но според мен - само за да си подобрят положението при преговорите с нас. Не разбраха, че няма защо да преговаряме с тях. Егото също е важно за някои от тези хора. Но тази история приключи", завърши Александър Чеферин.