Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Манол Пейков и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов си размениха обидни реплики от парламентарната трибуна. Повод за това бе поредното изказване на Костадинов, в което той нарече ДБ "Доносническа България".

Ето какво каза Пейков:

"Обръщениетo ми е към -г-н Костадинов и колегите от "Възраждане". Нееднократно използват термини като "Доносническа България" и Коалиция "Сорос донос". Не е цивилизовано да си говорим по този начин. Вие се опитвате да нормализирате един език, който е неприемлив.

Вие разчитате на това, че ние се държим цивилизовано и уважително към вас. Имайте предвид, че ние също имаме богато въображение. Винаги мога да ви назова "Коцето Късопишков", имам предвид човек, който пише с къси букви. Запомнете, че за всеки следващ път, когато вие използвате подобни, думи ние ще използваме същите срещу вас".

Формално Пейков наруши правилника, тъй като взе реплика към друго изказване, а се обърна към Костадинов.

Ето какво отговори Костадинов, обръщайки се към председателя на парламента:

"Няма как някакви сбъркани хора да ме уязват. Не бива да допускате простащината на "Доносническа България" да надделява. Просташки изказвания от един простак, от един типичен доносник.

Когато видите представители на утайката на българската политика, "Доносническа България", да се опитват да задават просташки тон, направете необходимото да изхвърлите тази утайка от парламента, защото иначе ще изхвърлим утайката ние. И няма въобще да се колебаем следващия път. Разбрахте ли ме?"

Към края на изказването си Костадинов, видимо изнервен, силно повиши тон.

За да успокои страстите, шефът на парламента Росен Желязков даде почивка. Той наложи забележки на Пейков и Костадинов.

"Макар по парламентарен правилник да имам право да обжалвам отправената ми от председателя на събранието забележка, не смятам да го правя. Приемам забележката със смирение и благодарност, като признавам, че е напълно заслужена. Целта на упражнението беше да покажа как не трябва да се прави. Защото грубостите, безпочвените клевети и уличният език нямат място в политиката. Те винаги са бумеранг, който рано или късно се връща и наранява оногова, от чиито ръце (в случая – уста) е полетял изначално", коментира няколко часа по-късно Пейков във фейсбук профила си.

Той добави, че следващия път Костадинов ще внимава повече, защото при втора бележка най-малкото могат да го отстранят от заседание:

„А той е достатъчно умен, за да не иска да си спечели репутация на парламентарен гамен – може да е груб и подмолен, но винаги се стреми да стъпва отсам ръба.“

По-рано през деня в пленарната зала бяха разменени остри реплики и между Костадинов и депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков. Повод за тях бе предложението Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, да се занимава и с проблемите на семейството. Цончо Ганев ("Възраждане") обвини втората сила в парламента, че иска да "раздуе щата" и "да угоди на поредното НПО, свързано със Сорос-Морос".

"Не знам "Възраждане" кога са против НПО - когато жената на Копейката усвоява пари с НПО-та от лоши западни компании или по принцип не ги харесват", отговори Божанков.

На което Костадинов отговори: 

"Не бива да допускаме изява  на сбъркани хора с нетрадиционна ориентация, имам предвид преминаващи от лява в дясна партия в рамките само на една седмица, без абсолютно никакво замисляне".