Костя е известен български политик. Толкова известен, че няма нужда се назовава нито цялото му име, нито партията му. Има и хигиенни съображения за подобно премълчаване. Пък и рускозвучащото Костя много му отива.

Костя има навик да се оплаква, че не му се осигурява достатъчно медийно присъствие. Истината, както обикновено се случва с приказките на Костя, е доста по-различна.

Костя често вършее из медиите, включително в изборната нощ. И като се появи там винаги отсреща няма кой да реагира адекватно и да му зададе точните въпроси.

Ето някои от въпросите, на които Костя все още не е дал отговор. Вината не е само негова – просто няма кой да го попита:

1. Една от целите на Васил Левски е била да бъдем равни с другите европейски народи. Той е имал предвид народите, които към момента са членове на еврозоната. Защо Костя е против влизането ни там?

2. Ще призове ли Костя избирателите си, които живеят в страни от еврозоната, да напуснат тези страни и да заживеят в други?

3. Партията на Костя безспорно е с най-голям ръст в гласовете на последните няколко парламентарни вота. Ако Костя спечели собствено мнозинство, трябва ли хората, които са убедени в евроатлантическата ориентация на България, да се стягат за въдворяване в лагери? Или за нова версия на Народен съд, каквито послания неведнъж е отправял?

4. Не смята ли Костя, че ако войната в Украйна не завърши с изтегляне на Русия в границите отпреди нейното начало, включително с изтегляне от Крим, това ще създаде много опасен прецедент в международните отношения? Опасен най-вече за малки страни като България. Защото всяка голяма държава ще може да влиза в съседни страни и да предявява претенции.

5. В последната кампания на Костя той често повтаряше думата "свобода". Не смята ли, че Украйна би трябвало да има свободата да реши сама дали иска да бъде член на ЕС и НАТО?

6. Костя твърди, че в момента България е в същото положение, в което е била преди 1989 г. с единствената разлика, че сега господарите са ни от Запад, а преди са били от Изток. Разликите са много, разбира се, но все пак не мисли ли, че има една огромна, а именно - че сега всеки свободно може да критикува "господарите от Запад"?

Включително да прави успешна политическа кариера чрез подобни критики като самия Костя и някои други преди него. Докато преди за критики към господарите от Изток имаше въдворяване в лагери, за което стана дума и преди малко.

7. Не мисли ли Костя, че една друга сериозна разлика между ситуациите преди и след 1989 г. е, че от "господарите от Запад" можем да се освободим, ако решим. Докато господарите от Изток влизаха с танкове във всяка държава, която искаше да се освободи от тях.

8. Не мисли ли Костя, че друга сериозна разлика е това, че в момента България може да отстоява собствена политика, която е различна от тази на "господарите от Запад". И казусът с ветото ни по отношение на Република Северна Македония е особено показателен.

Защото благодарение на това вето се стигна до т.нар. френско предложение, която отразява почти изцяло българските интереси. Докато господарите от Изток не позволяваха никакви собствени български политически инициативи и не се съобразяваха изобщо с българските интереси.

9. Не смята ли Костя, че чисто исторически интересите на България и Русия почти винаги са се разминавали? Така е било и при обявяването на нашата църковна независимост, и при Съединението, дори и през Балканските войни. При всички тези случаи Русия или не ни е подкрепяла, или е подкрепяла повече други държави. Съвпадения на интереси е имало само през 1877-1878 г., когато се е стигнало до Руско-турската война, довела до нашето освобождение, и донякъде при обявяването на независимостта от 1908 г. Тогава безспорно сме имали руска подкрепа.

10. Не смята ли Костя, че Паметникът на Съветската армия в София е срам и позор, какъвто би било издигането на паметник на османската армия във Велико Търново, например?

Би било твърде наивно да се мисли, че Костя някога ще се осмели да отговори на тези и други подобни въпроси. Защото за него има два вида медии:

  • Такива, които не му задават неудобни въпроси, и които той нарича "български";
  • Такива, които му задават неудобни въпроси , но той ги отбягва и дори ги гони от собствените си пресконференции с твърдението, че са "чужди агенти".