• Политически елити прокарват интересите на „Газпром“ в Германия.

• Унгария е податлива на дейността на руското разузнаване.

• ЛГБТ-общностите в Словакия, Унгария и Полша са обект на дезинформационни кампании.

Това се съдържа в доклад, приет днес от евродепутатите от Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в ЕС. Автор на доклада е латвийката Сандра Калниете от Европейската народна партия (ЕНП).

В документа се настоява страните членки (Съветът) на ЕС и Европейската комисия да прекратят употребата на оборудване и софтуер от производители от високорискови страни, най-вече Русия и Китай. Става дума за приложения като TikTok, ByteDance, Huawei, ZTE, Kaspersky, NtechLab и Nuctech. Мотивът е зависимостта на ЕС от външни действащи лица и технологии за ключовата инфраструктура и веригите за снабдяване.

Заради очакваното засилване на дезинформацията с наближаването на изборите за Европейски парламент догодина трябва да бъде създадена система за ранно предупреждение за евродепутатите и членовете на националните парламенти. Така ще бъде парирана дезинформацията и предотвратено нейното разпространение.

Евродепутатите настояват също така Комисията да позволи ефективно проследяване на забранените транзакции от страни извън ЕС, които влизат в политическата система на Общността.