Премиерката на Франция Елизабет Борн представи днес пътна карта, в която в идните 100 дни ще бъдат предприети действия за успокояване на напрежението, породено от приемането на спорната реформа на пенсионната система, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В обръщение към сънародниците си, отправено на 17 април, френският президент Еманюел Макрон си даде 100 дни за започването на нови проекти, с които да бъде успокоено напрежението в страната. Първа равносметка в тази насока ще бъде направена на 14 юли, когато е френският национален празник. Сред приоритетните въпроси ще бъдат трудовият пазар, имиграцията, публичната администрация, образованието и здравеопазването. Голямата неизвестна е дали ключови нормативни текстове в тези области биха могли да бъдат прокарани в парламента след разделението, породено от пенсионната реформа.

След като този законът за пенсионната реформа бе, Макрон започна обиколка из страната, за да рекламира действията на правителството и да възстанови връзката с французите. Но по време на тези обиколки Макрон бе посрещнат на някои места от демонстранти, които често пъти изразяваха гнева си с дрънкане на тенджери.

Близо три четвърти от французите са недоволни от Макрон, според допитване на "Ифоп" за в. "Журнал дю диманш", публикувано в неделя.

Днес премиерката поясни, че правителството се отказва на този етап от закона за имиграцията, защото се опасява, че засега не може да си осигури нужното мнозинство в парламента по тази тема. Правителството отлага за есента представянето на евентуален нормативен текст в тази насока. Борн обаче добави, че правителството остава ангажирано по миграционната тема и затова в идните дни 150 допълнителни полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени на френско-италианската граница, за да се справят с миграционния натиск.

Борн обяви и законопроект за зелена индустрия, който ще бъде представен в средата на май с цел да се декарбонизират големите индустриални вериги и 50 индустриални обекта, които са най-големите източници на парникови емисии в страната.

Борн обеща и по-справедливо разпределение на богатствата, произведени от френските компании и ги призова да действат колективно, за да индексират заплатите на служителите си.

Относно околната среда Борн обеща целеви средства за топлинното саниране на жилищата.