Поставянето на ултиматуми от страна на ГЕРБ е несериозно. Това заяви пред БНТ акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България". Така той коментира изявлението на шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която поиска до края на седмицата втората сила да представи свой проектокабинет.

"Това, което ние сме решили, е че ще подготвим програма за 18 месеца. При тази политическа несигурност всичко друго би било нереалистично.

Малко попресилват колегите от ГЕРБ ситуацията. Това е тяхно предложение да се действа по този начин. Ние най-добронамерено се опитваме. Да почнеш да поставяш улимтатуми за срокове утре-вдругиден изглежда малко несериозно. Ако някой ще поставя ултиматуми имат пълната свобода да правят какото са решили", коментира Денков.

И допълни, че няма как ГЕРБ хем да са в процеса по сформиране на правителство, хем да поставят ултиматуми.

Денков каза, че дали ще има техен проектокабинет преди първия мандат е въпрос, който подлежи на обсъждане от партиите в коалицията.

"Има нагласа, че би могло да се върви и към този вариант, но нищо не е готово. Това е опит да се пресира във времето с идеята да се изведат медйни дивиденти. Не смятам, че това особено помага", каза още Денков.

И допълни, че днес за първи път е усетил от страна на ГЕРБ натиск за пред медиите.

"Вчерашната среща бе в изключитлено трудна ситуация. Дали е имало трикове не мога да кажа. От наша страна напълно добронамерено се опитваме да намерим решение - кабинет със сравнително стабилна подкрепа, но и да решава проблемите".

Така Денков коментира вчерашната лидерска среща между двете формации.

Според Денков бъдещите министри трябва да са и експерти, и политически лица, за да могат да се справят с работата, но и да носят политическа отговорност.

"Ако сложим неутрални експерти въпросът е кой носи политическата отговорност", обясни той.

Той повтори за пореден път, че неговата коалиция няма да подкрепи първия мандат или да участва в коалиционно управление с ГЕРБ.

"ГЕРБ е политически опонент. Но ако са отговорен политически опонент ние имаме да решаваме обща задача. Няма доверие в двете страни. Всички тези сложни действия са свързани с това - въпреки липсата на доверие да се планират дейности, които да бъдат изпълнени от двете групи", обясни Денков.

На избирателите, които са против сядането на една маса с ГЕРБ той обясни, че алтернативите са или да се ходи бързо на нови избори, или коалиция на ГЕРБ с БСП и ДПС. Според Денков по-добра алтернатива е "ако успеем да докараме да има правителство за поне няколко месеца".

"Имаме мандатоносител и това е ГЕРБ. Добре е да попитаме защо мандатоносителя се опитва да прехвърли отговорността върху втория", каза още Денков.