"Имаме собствен подход към решаване на проблема с редовното правителство и по никакъв начин няма да играем с играта на ГЕРБ със сваляне на картите и ходове, които се опитват да притиснат втората парламентарна сила  да направи някакви ходове, които не отговарят на нашите принципи и обещанията към избирателите ни". 

Така депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Андрей Гюров отвърна на ултиматума на ГЕРБ, поставен вчера от председателката на групата Десислава Атанасова, обединението да предостави в срок до тази неделя списъка със своя проектокабинет. В противен случай, закани се Атанасова, ГЕРБ ще излъчи правителство на малцинството с първия мандат, като търси подкрепа от всички останали парламентарни сили.

"Процесът на формиране на кабинет при нас не е процес на написване на едни имена на един лист. Ние следваме процеси и ще включим в разговорите всички останали парламентарни партии, започвайки от  най-голямата. Ще очакваме подкрепа за кабинет с вотрия мандат. Няма да следваме линията на ГЕРБ", посочи Гюров в Нова тв в отговор на въпрос ще предоставят ли ПП-ДБ имената на министрите си до тази неделя.

И подчерта:

"Намираме се в първия мандат. Отговорността е изцяло на мандатоносителя, да предприеме стъпките, които смята за правилни. При ситуация, в която партията победител не може да даде работещо решение, е ние да предложим такова."

Той отново заяви, че ПП-ДБ няма да се поддаде на натиск и ултиматуми. Управленската програма на коалицията ще бъде обсъдена с всички парламентарно представени партии, за да се търси широка подкрепа. (Тоест, и с ДПС, БСП, "Възраждане", "Има такъв народ").

Пред БНТ пък друг депутат от ПП-ДБ - Росен Костурков изчисли, че проектокабинет може да бъде изготвен и представен, според неговите изчисления, в рамките на 10-ина дни.

Очаквайте подробности