България е стратегически партньор и съюзник на САЩ и ние работим заедно по много въпроси от двустранен интерес и на глобално ниво за сигурност, енергийна диверсификация. Това каза днес новият посланик на САЩ у нас Кенет Мъртън на бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара у нас.

"Високо оценявам топлото посрещане в България. За последно бях посланик на Балканите в Хърватия през 2012-2015 година и оттогава значимостта на региона се увеличава съществено, не само защото е на източния фланг на НАТО, но и защото се увеличиха икономическите основи за сътрудничество със САЩ", каза Мъртън.

Вие допринасяте за развитието на България, плащате данъци, създавате възможности и нови работни места, каза още дипломатът, като се обърна към членовете на Камарата. Ние работим в тясно сътрудничество, за да подпомагаме американските фирми и очакваме да се учим от вашия опит в България, допълни той.

Работим за засилване на търговския обмен, който през миналата година са увеличи значително. България продължава да увеличава своя износ, което е свидетелство за силно развиващата се българска икономика. Искам това икономическо партньорство да се засили още. В сектора на енергетиката искам да дам висока оценка за бързото адаптиране на страната от съществените сътресения на енергийния пазар заради руската инвазия в Украйна и обвързването на газовите достави с военните интереси на Русия. България постига съществени успехи при диверсификацията на доставките на природен газ, коментира  Мъртън.

Той напомни, че страната ни вече получи доставки на втечнен природен газ от САЩ през Турция. Надявам се скоро България да може да договаря "нула" молекули руски природен газ и да може да се откъсне от тези, които използват енергийните доставки като оръжия, каза Мъртън. Това е впечатляващ резултат, постигнат за кратко време, отново подчерта той.

България играе лидерска роля в региона в производството на електроенергия, като планира още проекти за възобновяеми източници на енергия, каза новият американски посланик.

По думите му има предизвикателства пред страната, като например влизането в еврозоната. Това е важно за Американската търговска камара и за България, защото води до пълното интегриране на страната в Европейския съюз. Приемането на еврото ще направи лесна съпоставимостта на цените и ще е полезно за потребителите, ще паднат лихвените проценти и ще е по-лесно за бизнеса да работи в еврозоната и с целия свят. Това ще направи пазарите ефективни, каза Мертен.

Сред предизвикателствата той посочи това, че инвеститорите търсят места, където върховенството на закона е силно. Те искат предвидимост и ясни закони, както и бързо и справедливо правосъдие, каза Мъртън. 

Необходимо е и да се защити критичната инфраструктура на България от враждебно влияние, и ние ще си сътрудничим в тази област, каза още дипломатът.

Ние сме тук, за да развиваме инвестиционния климат и да помагаме за борбата с корупцията, каза Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България. Той напомни, че Камарата откри наскоро офис във Вашингтон, който служи и на български компании, които искат да навлязат на американския пазар.

Преките чуждестранни инвестиции в България трябва да бъдат увеличени. Ние работим за подобряване на инвестиционния климат тук и едно от нещата, които трябва да гарантираме, е установяване на върховенството на закона, а вашият предшественик (Херо Мустафа - бел. реп.) работеше много активно в тази посока, каза Оливие Маркет.