Софийският градски съд отказа на бившия граничен полицай Валентин Христов да го пусне с по-лека мярка за неотклонение.

Мъжът е един от обвиняемите за смъртта на 18 мигранти край Локорско. Те бяха открити на 17 февруари в камион, който е бил изоставен, а според изнесените данни са умирали особено мъчително и бавно - като не са могли да се освободят от здравия тайник, в който са били заключени. 23-ма от ужасяващия курс оцеляха.

В ареста последен бе прибран Христов, който се обади от Гърция, след като бе обявено, че се издирва.

Според работната версия бившият граничен поицай е ръководел канала, заедно с бургазлията Виктор Кузмов - осъждан, познайник на органите на реда, женен за афганистанка. Другите обвинени бяха "дребни риби" с технически роли - шофьор, навигатор и двама електроженисти, участвали в изработването на тайника.

Днес съдия Иван Коев подчерта, че се събират още доказателства по случая, а основният спорен въпрос остава възможността обвиняемият да се укрие.

Имало е информация, преди да спре камионът в района на Локорско, че организаторите са знаели, че мигранти умират вътре, заяви пред журналисти днес прокурор Василена Анастасова, цитирана от БТА.

Прокурор Анастасова обясни, че предстои да се установи с кого конкретно са комуникирали мигрантите. По време на заседанието тя посочи, че от разпитите на оцелелите мигранти е станало ясно, че те са имали телефон, през който са подали информация, че в тайника умират хора на хора от престъпната група. Предстои анализ на трафични данни, за да се установи с кого е водена комуникацията.

Самият Христов отрече пред съда, че е участвал в трафика на мигранти, защото по това време е бил в Гърция.

Преди време той сам се свърза с бТВ от Гърция преди екстрадицията му, напомня днес медията.

Решението на СГС може да се обжалва пред Апелативния съд.