Жителите на окупираните украински територии Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, които не са приели руско гражданство, ще могат да бъдат експулсирани от Русия, ако властите преценят, че представляват заплаха за националната ѝ сигурност. 

Това става ясно от указ, издаден днес от руския президент Владимир Путин, предаде украинската медия "Лига.Новости".

За чужденци ще бъдат възпреимат онези граждани, които "заявят желанието си да запазят съществуващото си гражданство или да останат без гражданство". По-специално, ще бъдат преследвани хората, "пропагандиращи насилствена промяна в основите на конституционния ред", планиращи "терористични актове", поддържащи "екстремизъм" или участващи в "неразрешени действия".

В указа изрично е записано, че се предвижда "депортиране от Русия" (Москва незаконно анексира четирите окупирани украински територии в края на септември 2022 г.) на граждани на Украйна, които преди 1 юли 2024 г. откажат да приемат руско гражданство. 

Путин също така е възложил на руското министерство на отбраната, министерството на образованието и науката и Руската академия на науките да разгледат въпроса за организирането на изследване на историята на специалната военна операция, съобщи сайтът на Кремъл. Той също така е поръчал да бъдат създадени музеи, посветени на събитията от специална военна операция и подвизите на участниците в нея.