"До следващия вторник всякакви имена, които ще чуете, са само слухове. Ние в момента сме в процес на взимане на политичесите решения с всички органи в нашата коалиция. Този процес няма да свърши до следващия вторник. Дотогава няма да се занимаваме с никакви слухове, с никакви имена и няма да се съобразяваме с чужди графици."

Този лаконичен коментар направи днес по обяд в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, след като цял ден отказваше да се спре пред журналистите, за да говори за изтеклите няколко имена като част от проектокабинета на ПП-ДБ, който трябва да бъде показан на ГЕРБ в търсене на подкрепа за кабинет с втория мандат.

Както е известно, късно снощи се завъртяха имената на акад. Николай Денков, Петков и Асен Василев. Първият като кандидат за министър-председател, вторият като вицепремиер за службите, Шенген и еврозоната, а третият - като вицепремиер по плана за възстановяване и финансов министър. И тримата са представители на "Промяната" в обединението.

Към тях, като министър на вътрешните работи, бе пришит и съпредседателят на ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

Рано тази сутрин акад. Денков говори в ефира на бТВ, където изрази личното си мнение - че Петков и Василев щели да са добър избор за министри с тези ресори. Но пък посочи, че на този етап всичко било слухове. Малко по-късно в парламента единственият представител на ПП, който се оосмели да коментира бе Даниел Лорер. Само, за да каже, че няма да коментира слухове.

Коментар обаче направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Който макар също да обяви, че нямал навика да се изказва по медийни материали, заяви, че Петков и Василев трябва да дадат крачка назад. И посочи себе си за пример с това, че е дал заявка, че няма да е кандидат за премиер с мандата на собствената си партия, макар и ПП, и ДБ да осъзнавали, че няма по-подготвен от него за поста. Ако от обединението внесат подобен кабинет, посочи Борисов, то й от ГЕРБ ще настояват за политически, но експертни кадри като Томислав Дончев, Делян Добрев.

Срокът "вторник" не е случаен. Това е неформалният срок, до който от ГЕРБ искат списъка с имената,в очакване, че другата седмиица президентът Румен Радев ще връчи първия мандат. А понеделник е почивен ден заради 1 май.