Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс даде показания пред разширен състав от съдебни заседатели по разследването на щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е голям напредък за прокурорите, разследващи бившия американски президент Доналд Тръмп.

След като се закле да говори истината и само истината във федералния окръжен съд в столицата Вашингтон, Пенс прекара там повече от седем часа, отговаряйки на въпроси за опитите на бившия президент Тръмп да анулира резултатите от изборите през 2020 година, предадоха американските телевизии "Ей Би Си нюз" и "Ен Би Си нюз".

Пенс свидетелства за първи път по това разследване и до момента не е разкривал какво знае по въпроса или какво Тръмп може да му е казал при закрити врати.

Бившият вицепрезидент се яви в съда само няколко часа, след като апелативен съд отхвърли подадения от адвокатите на Тръмп иск Пенс да не бъде допуснат до свидетелската скамейка.

Изслушването на показания пред разширен състав от съдебни заседатели се извършва при закрити врати и затова все още няма информация за въпросите, зададени при разпита на Пенс, както и за отговорите, които той е дал, предаде БТА.