"Около 2 часа не се подчиняваше на полицейските разпореждания, имаше психолози, които бяхме извикали да провеждат беседи с него. В крайна сметка след около 2 часа се предаде и всичко приключи благополучно."

Така описа днес шефът на СДВР Калоян Милтенов ситуацията с барикадиралия се снощи рецидивист в жк "Люлин" Петър Колев.

Полицейският шеф обяви, че когато вчера, в късен следобед, се стига до задържането на мъжа, те са получили оперативна информация, че може би е въоръжен и е опасен при задържане. Затова се е преценило, че трябва да бъде вдигнат отрядът за борба с тероризма от "Враня".

Впоследствие у Колев са намерени два пистолета "Глок" - един незаконно регистриран, а другият не е регистриран не негово име.

По думите на районния прокурор Невена Зартова Колев към момента има две влезли в сила присъди. На 14 април 2020 г. има присъда за закана за убийство – на жена в столично заведение. По същото дело и за същия инцидент е признат за виновен и за хулиганство - за отправени „на висок глас с доста нецензурни и обидни думи“ спрямо всички присъстващи .

Това е активирало и условна присъда от 2015 г. Петър Колев за държане на наркотични вещества - кокаин. Сумарно към днешна дата той би трябвало да лежи 3 г. и 6 мес., стана ясно от думите на Зартова.

Понеже осъденият изчезнал, от 16 февруари 2021 г. за него е издадена европейска заповед за арест (ЕЗА), което автоматично означава, че е качен за издирване в Шенгенската информационна система и по канала на Интерпол.

Полицейският шеф заяви днес, че Колев през изминалото време е сменял много квартри, които по правило наемала и плащала майка му - затова не бил открит.

Вечерта на 23 април обаче, заради не подаване на мигач на изход от тунела в "Люлин" полицейски патрул опитал да го спре с подадени светлинни и звукови сигнали. Колев не се подчинил.

Докато бяга от полицията, ударил в жк "Борово" такси, в което точно в момента се качвал пешеходец. Той има телесна повреда и по думите на Зартова, за съжаление, вероятно ще му бъде ампутиран кракът.

Иначе историята се разплела, когато след бягството полицията открила човек, вписан че е извършил техническия преглед на автомобила. Той задържан и разпитан като свидетел. Така "натопил" вуйчо си Петър Колев - че той владее тази кола.

Така полицията намерила адреса в "Люлин", пред който се стигна до екшъна.

Спрямо рецидивиста няма мярка за неотклонение, тъй като той просто ще бъде приведен в затвора за старите си присъди още днес.

Сега го чакат 3 нови обвинния – за ПТП с пострадал, неизпълнение на полицейско разпореждане и държане на огнестрелно оръжие без разрешително.