И Асоциацията на прокурорите, и Камарата на следователите в България пратиха едновременно тревожни сигнали, оформени като декларации, срещу евентуалната закнова промяна, внесена от МП - да може да се разследва главният прокурор.

Двата профсъюза са пламенни поддръжници на Иван Гешев и изпращат десетки становища, декларации, отворени писма и пр. в негова подкрепа още отпреди да бъде избран през 2019 г.

Имейлите са с разлика от около час.

Иначе двете организации се водят напълно независими, съсловни, но произтичащо от Конституцията - всички вътре, до един, са подчинени на главния прокурор. По друго едно съвпадение - шефовете им редовно биват избирани със смазващо монолитно мнозинство за членове на ВСС - така беше и при последните избори.

Прокурорите, които са се титулували в писмото си "най-голямата независима съсловна организация", пишат до председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и др., че "напълно се противопоставят на приемането на подобни предложения за законодателни изменения, тъй като те са в разрез с принципа на разделение на властите и накърняват независимостта на съдебната власт".

"... И в момента отчетността, публичността и прозрачността на дейността на главния прокурор е гарантирана в достатъчна степен. Резултатът от промените ще бъде пагубен, както за прокуратурата, така и за обществото като цяло...

... Буди недоумение защо в промените не са засегнати въпросите, които налагат конкретни реформи, които да бъдат в интерес на обществото... 

... Излишен и незаконосъобразен се явява и предвиденият съдебен контрол върху отказите да се образува досъдебно производство на прокурора", тревожат се държавните обвинители.

Напомняме, че досега опитите за контрол "катастрофираха", включително в едно решение на КС, който постанови, че всеки прокурор е достатъчно независим, за да раследва главния.

На свой ред Камарата на следователите е решила в същия ден да пише до същия адресат - Европейския парламент.

"От КСБ посочват, че с въвеждането на нова фигура - „Контрол върху действията на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор“ в законопроекта, се цели създаване на паралелна структура в самата прокуратура. Тя е конкретно за разследване на главния прокурор и неговите заместници, т.е. за шест или седем лица се предвижда да има специален ред за разследване, което категорично е в нарушение на Закона за нормативните актове.

Възниква и въпросът кой ще контролира контролиращия прокурор?"

Докато следователите независимо и спонтанно са изявили волята и тревогата си до Брюксел, техният председател на Камарата Петко Петков - неотдавна избран и за член на ВСС, е на посещение с Иван Гешев в Молдова и Украйна.

Иван Гешев днес е посетил Буча и Бородянка, става ясно от пресцентъра му.