Камарата на следователите в България - сдружение пламенно подкрепящо Иван Гешев още отпреди избора му с декларации, позиции, становища, писма, е изпратила писма до международните партньори.

Адресати са кажи-речи всички "големи шефове" на света без президента Байдън: от новия амеракински посланик у нас Кенет Мертен, до редседателят на Камарата на представителите (американския Конгрес) в САЩ Кевин Маккарти,държавния секретар Антъни Блинкен, ръководството на OFAC (които решават кои да са в списъка "Магнитски"), Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ, Урсула фон дер Лайен, Вера Йоурова, Дидие Рейндърс, председателите на всички парламентарни групи в Европейския парламент, председателя на ЕП Роберта Мецола и мн. др.

В него магистратите (които до един са подчинени на проурорите, които пък до един са подчинени на... ясно кого) ги информират за "безпрецедентен натиск върху независимата съдебна власт, не само от политически, но и от криминални групировки, обвиняеми и подсъдими лица, пряко засегнати от дейността на българската прокуратура".

Писмото стъпва като фактология на скорошните прожекции на прокуратурата на листчета, аудиозаписи и чатове, които дори вътрешният министър Иван Демерджиев и правосъдният Крум Зарков окачествиха като "мелодрама, филм или сериал".

Следователите посочват поименно "виновниците" за сегашното положение - Цветан Василев, братя Бобокови, руменъцът Овидиу Семенеску (който е издирван само на база едно много интересно дело на бившата спецпрокуратура - че изнудвал Делян Пеевски и Ахмед Доган), журналиста Димитър Стоянов

Макар, че следователите са магистрати (и много държат да останат такива) вътре в писмото не се спомнава нито една издействана осъдителна присъда по тяхно разследване или по обвинение на прокуратурата. Затва пък се цитират факти, които са около истината - че Цветан Василев от години се "укрива в Република Сърбия", като всъщност те не ни го предадоха заради объркани множество различни искания за арест от наша страна.

А накрая той стана и сръбски гражданин. В стилистиката на агенция от един определен цвят се твърди, че Василев "вероятно ползва за това руски средства и закрила" и че наел лобисти за да дискредитират Иван Гешев пред САЩ и "отново има основание да се счита, че това е осъществено с капитали с произход от Русия".

Специално пред западните партньори се изтъква фактът, че Бобокови са "едни от най-богатите българи", без да се посочва точно кой член от НК нарушава това.

За всички споменати лица пред западните партньори са изтъква аргументът, че са обвинеми - което разбира се, е еднолично право на прократурата. А например за Красимир Каменов-Къро се изполват силно "юридически" термини - че е лице "широко познато в престъпния свят".

Въпреки тези дребни неясноти, на западните партнори се съобщава - след като се навързва това с "вероятните руски средства" - че сегашното "притеснително състояние на върховенството на закона в България" и въпросните лица...

"... биха могли да накърнят и интересите на Съединените американски щати и на Европейския съюз, тъй като евентуален техен успех би довел до отстъпление от постигнатите резултати в утвърждаването на върховенството на закона, както и до прокарване на руски интереси в нашата страна."

Не се спомнава кои точно постигнати резултати се имат предвид.

Това не е първо такова писмо. Само преди седмици "юристи и експерти", обединени като гражданско сдружение "За независима съдебна власт", писаха специално до още невстъпилия нов US посланик у нас Кенет Мъртън и до членовете на Конгреса. 

Те ги информираха, че е видно, че едни лоши "кръгове полагат все повече усилия за прокарване сред гражданите на Република България на манипулативни, пропагандни твърдения с неистинен характер, целящи подкопаване авторитета на поредица от български институции и държавни органи“.

Лайтмотивът обаче бе друг - темата с Херо Мустафа, която дръпна тежко критична реч точно преди отпътуването си.

"Притеснително за нас е да наблюдаваме как аргументите, както и манипулативните твърдения на въпросните организации, се ретранслираха и в част от изявленията на Н. Пр. Херо Мустафа, която явно подведена от тези кръгове и силния им натиск върху американската мисия у нас допусна, че те са гласът на българския народ.

Нещо повече – забелязва се, че във връзка с казуса със санкционираните български граждани по глобалния закон „Магнитски“ в голяма част от основанията за налагането на въпросните санкции се съдържат дословно същите опорни точки, които кръгът от споменатите организации и свързаните с тях политици и представители на медиите буквално декламират като наизустени", написаха от гражданското сдружение до нови посланик.

Ето и днешното съобщение в оригинал:

Камарата на следователите в България (КСБ) изпрати писма до представители на американски и европейски институции, в които изразява притеснения за състоянието на върховенството на закона в България.

Адресати на писмата на най-голямата магистратска съсловна организация у нас са Н.Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, председателят на Камарата на представителите (американският Конгрес) в САЩ Кевин Маккарти, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, ръководството на OFAC, Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ, представителите на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, Вера Йоурова, Дидие Рейндърс, председателите на всички парламентарни групи в Европейския парламент, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, както и София Инт Велд – председател на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията ЛИБЕ и Хуан Фернандо Лопес Агилар – председател на комисията ЛИБЕ към Европейския парламент.

В писмата си следователите споделят притесненията си от наличните по няколко досъдебни производства на Софийска градска прокуратура (СГП) данни за безпрецедентен натиск върху независимата съдебна власт, не само от политически, но и от криминални групировки, обвиняеми и подсъдими лица, пряко засегнати от дейността на българската прокуратура, които се укриват в чужбина и извършват опити за дискредитиране и елиминиране на магистрати, включително и на главния прокурор, както и на висши полицейски началници.

Едно от лицата, които се визират в писмата на КСБ, е Цветан Василев, който вече девета година се укрива в Република Сърбия. Той е бивш мажоритарен собственик на бившата четвърта по големина на активите банка в България – Корпоративна търговска банка /подсъдим заедно с още 18 лица за източването й, като щетите от престъпленията са оценени на 2.5 млрд лв. или 1.3 млрд. долара/ и вероятно ползва за това руски средства и закрила. Известно е, че Василев е свързан с руския олигарх Константин Малофеев, който беше санкциониран от САЩ във връзка с руската инвазия в Украйна. Освен това основен акционер във фалиралата Корпоративна търговска банка е руската Внешторгбанк /ВТБ/, която също е обект на санкции. Беше изнесена информация, че същият е заплатил поне 350 000 долара на американски лобисти, част от адвокатската кантора „King & Spalding LLP“ за включването на главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев в санкционния списък по Глобалния закон „Магнитски“, като отново има основание да се счита, че това е осъществено с капитали с произход от Русия .

Другите лица в този престъпен сговор също са засегнати от дейността на българските правоохранителни органи. Пламен и Атанас Бобокови – едни от най-богатите българи, съвместно с бившия заместник – министър на околната среда и водите Красимир Живков и други лица, са подсъдими за ръководство и участие в организирана престъпна група за незаконен внос на опасни отпадъци от Италия, данъчни престъпления и изпиране на пари. Те, също както и Василев, са използвали услугите на американски лобисти, чрез които да дискредитират българския главен прокурор в САЩ. Красимир Каменов е лице, широко познато в престъпния свят, и понастоящем обвиняем за поръчково убийство на бивш високопоставен полицейски служител, като понастоящем има подозрение и се разследва негово поръчителство на още 5 убийства, както и 1 опит за убийство. Овидиу Семенеску е румънски гражданин, свързан с тайните служби, чиято престъпна дейност е обект на разследване и по други наказателни производства. Другите лица в групата – Дилиян Георгиев и Тони Иванов, са осъществявали активно посредничество между тези лица, а журналистът Димитър Стоянов е имал задачата да получава и да разпространява компроматни материали.

КСБ подчертава пред евроатлантическите партньори на България, че действията на цитираните горе лица биха могли да накърнят и интересите на Съединените американски щати и на Европейския съюз, тъй като евентуален техен успех би довел до отстъпление от постигнатите резултати в утвърждаването на върховенството на закона, както и до прокарване на руски интереси в нашата страна.