Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който официално увеличи максималната присъда за държавна измяна на доживотен затвор, като част от усилията за потискане на инакомислието от началото на войната в Украйна, предоха Ройтерс и БТА.

Указът беше публикуван на уебсайта на Кремъл. Законодателите вече гласуваха за увеличаване на най-дългите присъди за държавна измяна от 20 години на доживотен затвор.

Те одобриха също така увеличаване на максималната присъда за извършване на "терористичен акт" - дефиниран като деяние, което застрашава живота на хората и има за цел дестабилизирането на Русия - на 20 години, от 15 години.

Лицата, признати за виновни за саботаж, също могат да отидат в затвора за 20 години, при 15 досега, а тези, осъдени за "международен тероризъм", могат да бъдат осъдени на доживотен затвор, при 12 г. досега. В указа няма обяснение какво е "международен тероризъм".

Путин подписа новия указ в момент, когато според правозащитни групи властите увеличават усилията си да заглушат малкото останали гласове на опозицията. Русия твърди, че подобни закони са необходими, за да се защити страната от проникване на украинските и западните разузнавателни служби.

Както вече ви информирахме, Путин подписа и указ, който дава възможност на хората, живеещи в контролираните от Москва части от Украйна, да получат руско гражданство, но пък тези, които откажат или не легализират статута си, могат да бъдат депортирани.

Указът, за който руските информационни агенции съобщиха днес, обхваща четири украински региона, които Русия едностранно обяви за свои и частично контролира: Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Русия съобщи за взривен резервоар на о-в Крим

Пожар в резервоар за гориво е избухнал тази сутрин в окупирания от Русия полуостров Крим. По данни, съобщени от ТАСС, огънят е обхванал площ от 1000 кв. м.

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев написа в канала си в Телеграм, че по предварителни сведения пожарът е започнал след удар с безпилотен летателен апарат.

Развожаев помоли жителите да запазят спокойствие. Той уточни, че при пожара няма пострадали хора. Засега няма реакция от украинска страна, нито други сведения за произхода на предполагаемия дрон.