Известни по цял свят личности, сред които писатели и актьори, звезди на шоубизнеса и спорта подписаха отворено писмо с призив към Владимир Путин да помилва опозиционера Алексей Навални и да прекрати изтезанията му в затвора, предаде Ройтерс. 

Отличените с Нобелова награда писатели Светлана Алексиевич, Дж. М. Кутси, Херта Мюлер, Орхан Памук, Олга Токарчук и Марио Варгас Льоса са сред поставилите своя подпис под призива.

Там личат още танцьорът Михаил Баришников, актьорите Джуд Лоу и Бенедикт Къмбърбач и писателите Маргарет Атууд, Дж. К. Роулинг и Салман Рушди, бившата футболна звезда Ерик Кантона…

В текста се казва, че към тях се присъединяват 600 руски лекари, 100 адвокати и също толкова на брой регионални депутати.

Навални излежава присъди от общо 11 години и половина в наказателна колония по обвинения, включително измама. Според опозиционера обвиненията срещу него са скалъпени, за да му попречат да се противопоставя на Путин - идея, която Кремъл отхвърля.

Руските власти твърдят, че Навални и поддръжниците му са екстремисти с връзки с американската разузнавателна агенция ЦРУ, които имат намерение да се опитат да дестабилизират Русия.

Те обявиха движението му извън закона, а самият Навални е изправен пред нови обвинения, които могат да добавят години към присъдата му.

През последните седмици поддръжниците на Навални все повече се притесняват за здравето му и имат опасения, че той може да умре в затвора. Според твърденията им той страда от силни болки в стомаха и загуба на тегло.

Подписалите писмото се присъединяват към руските лекари, поискали незабавна медицинска помощ за опозиционера, и към руските адвокати и регионални депутати, настояващи да се сложи край на това, което те наричат "изтезания" над Навални.

Кремъл отказа да коментира лечението на опозиционера или здравословното му състояние, заявявайки, че това е въпрос на затворническата служба, която в миналото е казвала, че му осигурява всички необходими медицински грижи.