Двама от общо петима български евродепутати социалисти подкрепиха резолюция на Европейския парламент, призоваваща за освобождаването на осъдените дисиденти Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза.

"За" резолюцията са Иво Христов от БСП и изключеният неотдавна от соцпартията Петър Витанов, който оглавява и българската делегация в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Това става ясно от проверка на поименното гласуване. Останалите трима наши евросоциалисти  не са гласували.

Обикновено българските представители от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) не участват във вота на резолюции, насочени срещу Русия.

Сега не са гласували и двама от общо 7 наши евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП). Става дума за Ева Майдел (поради семейни ангажименти) и Емил Радев, който се прибира по-рано поради по-дълъг маршрут на полета си.
                            
Във вота не участва и „консерваторът“ Андрей Слабаков. Съпартиецът му Ангел Джамбазки е сред вносителите на проекта.

Останалите 11 наши евродепутати са гласували „за“.

ЕП решително осъжда политически мотивираните присъди и настоятелно призовава страните от ЕС да предоставят хуманитарни визи за руски дисиденти, изложени на риск от политическо преследване. Това се казва в резолюцията, приета с 508 гласа „за“, 14 „против“ и 31 „въздържал се“.

Като отбелязват, че здравословното състояние на Кара-Мурза и Навални бързо се влошава заради лошото отношение и липса на подходящи медицински грижи, членовете на ЕП осъждат все по-честите нарушения на правата на човека от страна на руския режим и продължаващите репресии срещу критиците на правителството, правозащитниците и независимите журналисти.

Евродепутатите призовават страните членки (Съвета) да приемат въз основа на Глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека строги мерки срещу руски съдии, прокурори и други лица, отговорни за произволни преследвания, задържания и изтезания в политически мотивирани съдебни процеси.

Всички наши социалисти подкрепиха резолюция за Молдова. Един от ГЕРБ - „против“ по погрешка

И петимата български евросоциалисти подкрепиха гласувана вчера резолюция в подкрепа на членството на Молдова в ЕС.

Изненадващо „против“ е гласувал Андрей Новаков от ГЕРБ, показват поименните резултати. Пред Клуб Z Новаков обясни, че е натиснал грешния бутон. Но бе категоричен, че подкрепя резолюцията.

Евродепутатите настояват ЕС да санкционира укриващите се извън страната олигарси Илан Шор и Владимир Плахотнюк, опитващи се да дестабилизират страната. Всяка страна членка, на чиято територия се окажат тези лица, трябва да ги екстрадира в Молдова.

В документа се отбелязва, че страната е подложена на натиск и енергийно изнудване от страна на Русия, която иска да я отклони от нейния европейски път.