"Добре дошли на първата пресконференция на новия стадион. Това е голям ден за клуба. Всички очакват този момент от 10 години, всички сме развълнувани и нямаме търпение да усетим атмосферата, която нашите фенове ще създадат. Благодаря на г-н Илиян Филипов, защото без него нямаше да сме тук днес. Ще седнем и ще обсъдим дали той ще влезе в борда на директорите, но и двамата ще вземем решение, което е най-доброто за клуба."

Това заяви собственикът на "Ботев" (Пловдив) Антон Зингаревич на новия стадион "Христо Ботев", часове преди откриването на арената и мача с "Левски" от Първа лига. Първият съдийски сигнал ще е в 20 часа, а преди това ще има шоу - от 15:30.

Бизнесменът разкри, че до момента е дал 2 милиона евро за втория отбор и школата, като отрече информациите за затруднено финансово състояние на "канарчетата" и че търси купувач.

"Клубът е в добро финансово състояние. До момента съм инвестирал 2 милиона евро във втория отбор, академията и базата в "Коматево". Тези разходи ще се увеличат с преместването на стадион "Христо Ботев", но е нормално. Всичко зависи и от това как отборът играе. Амбицията ни в дългосрочен план е да направим така, че клубът да се самоиздържа, но реалността е, че за да постигнем това, трябва да продаваме играчи", коментира руснакът.

Той добави, че "Ботев" е получил оферти от чужбина за петима млади футболисти. Няма обаче да ги приеме.

"Ще направим всичко, за да помогнем на клуба. Ако има спонсори, ще дискутираме преименуването на стадиона, но за момента нямаме нещо конкретно. Герман Чистяков (бел. ред. изпълнителният директор) свърши добра работа тук, но той не изпълняваше своите задачи така, както аз исках и затова взехме решение да се разделим.

Имахме няколко смени на треньорите до момента, което никога не е лесно. Не сме доволни от сегашното състояние. Сега е важно да видим как ще се представят играчите, на кои ще можем да разчитаме през следващия сезон и на кои позиции ще трябва да се подсилим", завърши Атнон Зингаревич.

Той каза също, че не е доволен от представянето на отбора, нито от класирането, но гледа напред. Даде пример с "Челси", където, въпреки рекордните пари за селекция, нещата също не вървят.

Строителят на стадион "Христо Ботев" Илиян Филипов разкри, че ще помага на Зингаревич и също ще работи за това "Ботев" да изгради отбор, който да играе красив футбол.

"Днес е много важен ден поне за последните 10 години за цялата ботевистка общност. Въпреки всички перипетии, успяхме и днес ще стане един голям празник за цял Пловдив. Приветствам Антон в новия дом и ще бъда до него, колкото и да е трудно. Трябва да направим така, че "Ботев" да се върне в челните места на Първа лига.

"Ботев" е голям клуб, най-старият клуб, така че започваме да работим по това нещо. За мен няма значение дали съм в борда на директорите, или не. Казал съм, че съм до Антон Зингаревич и ще бъда. Както видяхте, аз си държа на думата", каза Филипов.

Филипов говори и конкретно за селекция, финанси, бъдещи планове и т.н.

"Искам да апелирам към нашите фенове - селекция не се прави с щракане на пръсти за един ден. Трябва да има спокойствие. Всички постъпления, които са дошли до момента от билети, са върнати обратно в стадиона като инвестиция. Клубът е инвестирал за цялото обзавеждане и организацията за откриването на стадиона. Дори тези постъпления няма да стигнат за всичко, което трябваше да се инвестира от клуба.

В момента има еуфория. Всички идваме днес, за да открием стадиона, но тази еуфория ще е за 2-3-4 мача. Този сезон сме го отписали. Ще направим всичко възможно догодина "Ботев" да е в челото на таблицата и да играе красиво", завърши строителният предприемач.