"От години се знае какво трябва да се направи. Живеем в насилническа среда и държавата трябва да подходи най-сетне отговорно."

Така коментира министърът на правосъдието в служебното правителство Крум Зарков по Нова тв в неделя сутрин поредното убийство на жена като резултат от системно домашно насилие. Зарков напомни, че убитите жени от началото на годината, станали жертва на домашно насилие са 12.

Той напомни за внесения законопроект за промени по отношение на превенцията и контрола за домашното насилие. 

"Да се привиждат джендъри, хомосексуални... БСП е една от най-гласовитите по темата и това въобще не ѝ прави чест. Най-лесно е да се очертаят конспиративни теории и да се зацикли в тях. Плащаме човешки животи за това", добави министърът за твърденията, заради които предложенията не бяха разгледани в предното Народно събрание.

Трябва система, която да координира усилията на различни органи – Министерството на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика, посочи Зарков. Той е на мнение, че трябва възможно най-бързо жертвата да бъде защитена не само формално. Той отбеляза, че трябва да се обърне внимание на въпросите за психичното здраве в България, за това как се дава оръжие и как се контролира. Законът е написан, в предния парламент той беше отхвърлен с аргументи, които нямат нищо общо с неговата цел, каза Зарков. Партийните лидери мислят, че могат да извлекат дивидент и въпросът се изражда, коментира той.

Според Зарков все пак в последите години се наблюдава еволюция в начина, по който органите на полицията работят по въпроса с домашното насилие, който преди това са неглижирали.

"Наблюдава се много по-голяма чувствителност и много по-професионална работа в органите на МВР", каза Зарков. Той припомни работата на Националното бюро по правна помощ, което оказва юридическа подкрепа на жертвите на насилие още в най-ранен етап. Този механизъм вече работи, изграждат се регионални центрове на бюрото за правна помощ, добави служебният министър.