"Лудогорец" измъкна много важна и от стратегическа гледна точка победа срещу ЦСКА-София в 28-ия кръг на Първа лига - 1:0 на "Българска армия". За първи път от много време насам шампионите поведоха в класирането с точка пред "червените". До края на първата фаза остават два рунда.

Успехът може да се окаже ключов в битката за титлата, изкован и с голяма доза късмет пред почти пълния стадион в Борисовата градина. Мачът бе нервен, накъсан и лишен от класа.

Много важна се оказа 27-ата минута, в която "червените" можеха да поведат в резултата. Първо от малък ъгъл пропусна Дюкенз Назон, а още по-фрапантно го направи Брайън Морено секунди по-късно - оставен непокрит, той не уцели вратата.  

ЦСКА-София разпродаде стадиона си дни преди мача, като единствено сектор Б остана почти празен от съображения за сигурност. Агитката на "червените" устрои страхотна атмосфера. В началото имаше няколко хореографии в сектор Г.

Мачът започна предпазливо, после "Лудогорец" имаше териториален превес, но постепенно домакините намериха противодействие - без обаче да вкарат.

Не мина, разбира се, без фойрверки и всевъзможни пиротехнически изделия, заради което двубоят бе прекъснат за кратко в началото на второто полувреме. След час игра дойде и доста по-голямата пауза - заради хвърлени предмети от трибуните най-вече към Кирил Десподов, който не съумя да изпълни корнер. Оплака се, че бил ударен от бутилка.

Съдията Георги Кабаков този път реши да прибере двата отбора в съблекалните. Отново под дъжд от предмети, гостите влязоха в своята съблекалня, както и съдиите, но но не и домакините, които останаха на терена, френетично подкрепяни от феновете си.

Атмосферата бе наистина завлядаваща за "червените" и тяхната публика, но след подновяването на играта те бяха заляти със студен душ. В 68-ата минута (от момента, в който започна да се играе отново) Десподов изпълни ъглов удар и от заучена ситуация героят за "орлите" тази пролет Игор Тиаго засече топката в мрежата - 1:0.

Това бе първият точен удар за гостите - и единствен, а попадението тежи на съвестта на закъснелия да покрие бразилеца Амос Юга, преподписал нов договор на "Българска армия" дни по-рано.

Малко след това влезлият като смяна Маурисио Гарсез получи шанс бързо да изравни, но изведен сам срещу Серджио Пад не успя да го преодолее - стражът изби с крак.

Нататък ЦСКА-София опита да притисне опонента си, който заигра на контри, а те носеха малко повече опасност, отколкото акциите на домакините. Отборът на Саша Илич остана с пропуска на Гарсез и с една заключителна ситуация , но и със съжалението за това, че Назон и Морено пропуснаха през първата част. 

В самия край ЦСКА-София стигна до разбъркване след корнер, но Пад парира последния удар в долния му десен ъгъл от страна на Назон.

Така "Лудогорец" спечели и получи огромно предимство - и психологическо. Много вероятно е тимът да удържи първото място в последните два кръга, така ще бъде домакин на големия си съперник за мача във втората фаза.

"Орлите" имат актив от 8 победи и в осемте мача под ръководсквото на завърналия се Ивайло Петев. Те спряха серия на ЦСКА-София от 16 поредни шампионатни срещи без загуба, както и дълъг успешен рейд на "Българска армия".