КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" ще отбележат с поредица от различни събития Деня на труда и международната работническа солидарност, предаде БНР.

Сред тях е блокада на ключово кръстовище, шествие и концерт в столицата. По този начин синдикатите ще отправят послания за по-високи доходи, безопасни и здравословни условия на труд, както и за справедлив енергиен преход.

КНСБ провежда акция под наслов "За правото на сдружаване и достойни заплати!". От 10 часа за кратко бе блокирано движението в центъра на столицата в района на Орлов мост. След това на входа на Борисовата градина ще се проведе синдикален хепънинг, на който желаещите могат да разговарят с експертите на конфедерацията и да получат материали с исканията ѝ. За 11 часа е насрочено шествие на Конфедерация на труда "Подкрепа" от площад „Света Неделя“ в София до музея "Земята и хората", където от 12:30 до 22 часа ще се проведе традиционният концерт "Рок за труда", който Конфедерацията организира от 2017-а година насам с прекъсване заради пандемията. Ще участват ВалдиТотев, Милена, Атлас, Спринт, Васко Кръпката и Подуене блус бенд и други изпълнители. Вицепрезидентът на "Подкрепа" Иоанис Партениотис коментира:

"Имахме куража да си върнем празника от отделни политически формации, които го бяха обсебили", обяви той, цитиран от БНР.

Шествието ще премине по булевард "Витоша" и ще бъде предвождано от детски духов оркестър от 1-ва Английска гимназия заедно с мажоретния състав.

Партениотис подчерта, че с проявите синдикалистите ще издигнат своя глас "за по-добър живот в България, защото българите в последните 3 години вследствие на многото кризи, които ни заобикалят, значително обедняха. Ще настояваме за по-високи доходи. България е енергиен център на Балканите и по-никакъв начин не искаме да загубим това енергийно сърце на българската икономика".

Сред другите искания е приемането на ново адекватно на днешните реалности законодателство, регламентиращо провеждането стачки, митинги и шествия.

Началото на празнуването на 1 май е през 1886 г. , когато е обявена обща стачка във всички американски щати, защото работниците нямат почти никакви права, работят до 16 часа на ден при много лоши условия.