Добре че смених колите в последния момент. Добре че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха.

Това коментира пред "Епицентър" главният прокурор Иван Гешев след взрива срещу неговия автомобил.

Експлозията пред кортежа на главния прокурор е стана около 11:45 ч. на пътя София - Самоков. Той е пътувал заедно със съпругата си и двете дъщери.

Гeшев е трябвало да пътува за Турция, но решава да отиде на Боровец, за да поздрави младши прокурори. 

Късно през нощта се е прибрал от Украйна с бронираните коли. Именно тази размяна на автомобилите спасява живота му. А за Турция е трябвало да пътува с други превозни средства.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева посочи в изявление, че Гешев не е давал и няма да дава официално изявление по случая.

От пресцентъра на прокуратурата разпространиха съобщение, от което става ясно, че досъбедното производство е за тероризъм, като законът предвижда затвор от 5 до 15 години. 

В изявлението си Милева посочва, че право да разгласяват информация от разследването имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след дадено разрешение - говорителят на главния прокурор и заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба - Борислав Сарафов.

По-рано през деня Сарафов обяви, че взривът е целял убийство, а не сплашване.

"Днес около 11:30 главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един много голям завой, на който скоростта се намалява – избухва взрив. Той е изключително силен. По сведения на очевидци, огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място е установен кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър от близо 3 метра", заяви той.