Повече от 20 000 руснаци са загинали в Украйна от декември 2022 г. насам. 

Други 80 000 са били ранени, обяви съветникът по национална сигурност на американския президент Джон Кърби, като цитира разузнавателни данни.

Мнозинството от тях са при сраженията за украинския град Бахмут. 

Според данните на САЩ, половината от убитите са от частната военна компания "Вагнер". През последните часове украинската армия обяви, че е успяла да превземе някои руски позиции в Бахмут. Това е станало след контраофанзива, която е принудила части на "Вагнер" да се изтеглят. Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин предупреди в петък, че поради недостиг на снаряди наемниците ще бъдат принудени да отстъпят.

"Опитът на Русия да организира зимна офанзива в Донбас предимно през Бахмут се провали. Миналия декември Русия стартира широка офанзива по множество направления, включително към Угледар, Авдеевка, Бахмут и Креминна. Повечето от тези опити забуксуваха и се провалиха. Русия не успя да превземе каквато и да е стратегически значима територия", обяви Кърби.

Кърби отбеляза, че "почти половината" от тези жертви са бойци на "Вагнер". Американецът разкритикува скорошно твърдение на лидера на групировката Евгений Пригожин, който каза в неделя, че неговата група е претърпяла само 94 жертви

Кърби отказа да предостави данни за украинските жертви, като отбеляза, че САЩ "никога" не са предоставяли такава информация и че от Украйна зависи дали иска да я разпространи.

"Не е необходимо да се придържам към същото чувство за учтивост към руснаците – не съм го правил и няма да започна сега", каза той.

Кърби каза, че решението за пролетната контраофанзива от Украйна ще бъде "взето от президента Зеленски", но увери, че САЩ ще продължат да предоставят военна помощ.

Американецът отбеляза, че "много скоро" ще бъде разкрит нов пакет за Украйна.