В момента на опита за атентат срещу главния прокурор той не е пътувал със семейството си, както се твърдеше първоначално. Това съобщава Нова тв, като се позовава на свои източници.

Темата, че главният прокурор е щял да загине, при това с двете си дъщери, бе пусната вчера в обръщение от медии, които често споделят еднакви мнения с прокуратурата.

Днес на влизане в МС на пряк въпрос - бил ли е със семейството си Гешев, Борислав Сарафов, който е острието на разследването, отказа да отговори.

По-късно и вътрешният министър Иван Демерджиев отказа да коментира темата - имало ли е деца в колата. Каза само, че той "не е бил сам в колата". 

Самият Гешев, който досега е избрал да говори единствено пред "Епицентър", казва вчера:

 "Много се притесних за децата."

Така остава неясно дали се е притеснил по принцип, от новината за инцидента, или защото са били там.

Същият сайт обаче пише, че Гешев "решава да отиде на Боровец, в базата на Цигов чарк (двете никак не са близо едно до друго, б.р. на Клуб Z), за да поздрави младши прокурори". Неясно е защо са му дъщерите за това поздравяване.

Иначе според Нова тв извършителите са имали нещо като План Б. Взривът е бил така насочен, че ако бронировката на колата издържи, ударната вълна да измести автомобила няколко метра встрани и той да падне в дерето.

„Мисля, че е имало и хора, които са чакали автомобилът да спре и евентуално да продължат с атентата спрямо главния прокурор”, казва пред медията експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Тенчо Тенев.

По думите му извършителите вероятно са знаели, че бронираната кола на Гешев няма да понесе сериозни щети от подобен взрив. 

По данни от службите не повече от петима души у нас можели да изработят такова взривно устройство. Човекът, който физически го е активирал обаче, е избързал и това е причината опитът за атентат да не вземе жертви, допълва Нова тв. Това предположи и Борислав Сарафов днес.

Друго интересно, което припомни Нова тв е, че през 2003 г. приблизително на същото място е имало бомбен атентат срещу покойния вече кримибос Константин Димитров - Косьо Самоковеца.