Руският президент Владимир Путин откри по видеовръзка десетина километра трамвайни линии в Мариупол - украинския град, който бе почти изцяло разрушен от окупаторите през първите месеци на инвазията.

На 30 април украинският държавен глава Володимир Зеленски обяви, че 90% от територията на Мариупол е непригодна за живот - на практика не са останали цели къщи и критична инфраструктура.

"Днес се пускат в експлоатация повече от десет километра трасе. Разбира се, това е само малка част, защото общо в града имаше почти сто километра трамвайни релси", обяви Путин без да уточнява каква е била съдбата на старата пътна мрежа на града, в който живееха близо 500 000 души преди началото на войната.

"Но това е само началото, първият етап от работата в тази област", ​​увери той, цитиран от РБК.

Путин се похвали пред скромна по размер тълпа в Мариупол, че вече имало "видими" резултати от работата на Русия.

"Имаме още много какво да направим, за да възобновим нормалния живот", изтъкна той.

Компания на държавния глава в Москва правеше губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов. Путин изрично посочи, че проектът за ремонт на трамвайните линии в Мариупол е изпълнен с подкрепата на старата руска столица.

В присъствието на Беглов няма нищо необичайно - на 1 юни 2022 г. окупираният Мариупол и Санкт Петербург станаха "побратимени градове".