Задържахме българин, подготвящ атентат в Крим.

Това обяви руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), цитирана от ТАСС.

Службата твърди, че украинското военно разузнаване е възнамерявало да извърши серия от убийства срещу лидери на окупационния режим.

"ФСБ на Руската федерация спря дейността на разузнавателна мрежа на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна, която планираше да извърши серия от диверсии и терористични актове на територията на Република Крим", обяви ФСБ.

Според ФСБ мишени на посегателство са били лидерът на Крим Сергей Аксьонов, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко. 

"Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координаторът на подготовката на убийствата на високопоставени служители е в близка връзка с началника на ГРУ Кирило Буданов. Това е офицерът от активния резерв на военното разузнаване Роман Машовец, който от 2020 г. е заместник-ръководител на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски", съобщи ФСБ.

Впоследствие са изброени имената на задържаните, сред които е вписан роденият през 1979 г. гражданин на България и Украйна Д. Петранов. 

"В рамките на образуваните наказателни дела обвиняемите дават самопризнания за сътрудничество с военното разузнаване на Украйна с цел подготовка и извършване на терористични актове в Русия".

Общо петима градани на Русия и Украйна, вербувани от Машовец, трябвало да извървашват терористичните актове. От българина се очаквало да осигури от чужбина необходимите за това средства, настоява ФСБ.

Една диверсионна група е подготвяла покушенията над Павленко и Аксьонов, а друга, под прикритието на бизнес за продажба на булчински рокли, организирала превоза на взривни устройства от България, през Турция и Грузия, за Русия.

Според ФСБ украинската гражданка Марина Матушчак е била в България и е организирала изпращането на електрически печки с компоненти на взривни устройства за Русия. Впоследствие гражданите на Украйна Денис Смирнов и Владислав Сарафинчан ги предали на Д. Петранов.

"След доставката на електрическите печки по шосе на територията на Русия, по-нататъшното им транспортиране до местата за подготовка на терористични актове се извършваше чрез транспортните компании SDEK и Vovovoz, като те бяха изпратени от руски граждани, използвани на тъмно от украинските специални служби, които имат търговски проекти с българска компания на М. Матушчак", посочва ФСБ. 

Във видео, разпространено от службата, една от жените, използвани за контрабанда на експлозиви, казва, че е очаквала 15 булчински рокли от България от бизнес приятелка, но заедно с тях е получила два електрически котлона, които уж пристигнали по погрешка. Помолили я да ги изпрати в Ялта и в пощата научила, че котлоните, които трябвало да тежат по 3,5 кг, се оказали с тегло от 11 кг. По-късно ФСБ открила експлозиви и компоненти на взривни устройства в електрически печки.

"При обиските у задържаните са открити пет готови за употреба самоделни взривни устройства, (...) пластични взривни вещества, произведени във Великобритания, с общо тегло около 6 кг, военни електродетонатори, радиоуправляеми актуатори за задействане на взривни устройства, тракери за наблюдение, както и комуникационно средство за секретна връзка с ръководители от ГРУ", посочва службата.

ФСБ твърди, че експлозивите, иззети от задържаните, наподобяват взривни устройства, използвани при извършването на диверсия на железопътни линии на Крим на 23 февруари 2023 г.