Създава се от днес Център за спешна медицинска помощ по въздуха, а от 15 май ще бъде назначен и персоналът към него.

Това обяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

„Близо 60 души ще бъде персоналът в Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Той ще включва пет оперативни бази“, уточни той, цитиран от БТА. 

Петте оперативни бази ще са разпределени в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол. 

„Бях на посещение с делегация от Министерството на здравеопазването през изминалата седмица в Италия, във фирма „Леонардо“ (която трябва да достави хеликоптерите-бел.ред.). Исках лично да проследя изпълнението на договора ни, който подписахме преди месец с фирмата, за закупуване на шест хеликоптера. Използвах случая да посетя и италианския национален център за спешна медицинска помощ, за да видя тяхната организация каква е. Ще взаимстваме доста неща, тъй като този център работи повече от 15 години. Успях да посетя и техни хангари, да видя оборудването, помещенията за дежурните медици и пилоти. Бях и в обучителния център, като взех програмите за обучение на медици и пилоти“, разказа министърът. 

От тази седмица са започнали и прегледите на медиците, които ще дежурят в петте оперативни центъра, а от понеделник другата седмица ще започне и тяхното обучение. До момента има 106 кандидати медицински специалисти за спешната помощ по въздух. 

Меджидиев се надявал хеликоптерните площадки да са готови до края на юли, когато се очаквало страната вече да разполага с два хеликоптера с чуждестранни пилоти. 

Софтуерната програма за работа на новосъздадения център, който ще има координационни функции, е възложена на „Информационно обслужване“. Финансовите средства за функционирането му са осигурени от държавата и предстои да бъде решено и обявено кой ще го ръководи, каза още министърът.