Министерството на здравеопазването обяви процедура за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери за спешна медицинска помощ. Това съобщиха от ведомството в понеделник. Решението е взето още в петък. 

Служебното ръководство на министерството прекрати в края на ноември м.г. обявената в края на мандата на редовния кабинет обществена поръчка за купуването на 6 медицински хеликоптера. Посочената тогава причина беше, че единственият кандидат с оферта да достави въздушни линейки е поискал цена, която надвишава с близо 21 милиона лева определения от държавата бюджет без ДДС.

Сега се преминава към директно договаряне с фирмата, участвала тогава. Предложението е направено от ресорния зам.-министър д-р Тома Томов, който е упълномощеният представител на МЗ за провеждане на процедурите по Закона за обществените поръчки.

"Отчетена е вероятността единственият участник, подал оферта в откритата процедура - Leonardo S.p.A., да участва отново в кратките срокове, които позволява процедурата на договаряне, като съответно подобри офертата си и приеме поставените от възложителя условия и график за изпълнение на поръчката", се казва в днешното съобщение на МЗ.

Провеждането на процедурата по договаряне без предварително обявление по реда на Закона за обществените поръчки за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ" ще осигури необходимата бързина на възлагането, с цел гарантиране на необходимото технологично време за доставката и приемането на първия от общо шест хеликоптера в рамките на 2023 година, твърдят още оттам.

Договарянето се очаква да се проведе в рамките на няколко дни, за да се види дали единствената фирма, която се яви на прекратената процедура, сега ще може да изпълни заданието за доставка на 6 медицински хеликоптери.

"Припомняме, че предвид прекратяването на предходната процедура поради недостатъчно финансиране, в настоящата е предвидена възможност за национално дофинансиране, в случай че такава необходимост възникне в хода на процедурата по възлагане", се казва още в съобщението на здравното ведомство.

Миналата седмица служебният здравен министър Асен Меджидиев първо обяви, че кабинетът в момента работи по изготвянето на нова обществена поръчка. Тя се очаквала да бъде обявена през февруари, като той твърдеше, че до края на годината България трябва да разполага с хеликоптери за медицински нужди. Реалността на тези срокове обаче беше оспорена от експерти. При изслушването си пред парламентарната комисия по здравеопазване в четвъртък той реши да актуализира информацията. Фирми, проявили интерес да участват в поръчката, са уверили, че могат да произведат такава летателна машина до края на годината. Другата възможност е да се вземе под наем, каза Меджидиев като продължи да настоява, че първият хеликоптер е много вероятно да пристигне в страната до края на годината.

В петък транспортният министър и вицепремиер Христо Алексиев обяви, че създаденото дружество в края на мандата на редовното правителство за управление на бъдещата въздушна медицинска помощ „България Хели Мед Сървис“ не е нужно и ще бъде закрито.

„Редовното правителство, в последните си дни, създаде една структура, която не можа да проработи добре - „България Хели Мед Сървис“. Това наложи ние да направим анализ и да преосмислим тази дейност. Анализите показаха, че по-ефективно тази дейност може да се изпълнява, ако бъде поверена на Държавния авиационен оператор“, коментира Алексиев. 

Трябвало да бъде направено разграничаване между спешната медицинска помощ по въздух и между дейностите по търсене и спасяване. Спешната медицинска помощ ще се финансира от държавата, а дейността по търсене и спасяване е нормално да бъде платена, обясни той. 

Министърът на транспорта добави и че се чака да се види дали ще има оферти за вземане на лизинг на първия медицински хеликоптер. Срокът е до 16 януари.

България все така остава единствената страна в ЕС без въздушна медицинска помощ и на едно от първите места в света по предотвратима смъртност. С въздушната помощ идеята беше за въвеждането на т. нар. златен час - при спешност достигане до случая в рамките на първия час, който е критичен за оцеляването в много медицински състояния.

На практика прякото договаряне не е незаконна процедура и е предвидена в Закона за обществените поръчки. Все пак обаче цената по тази оферта е по-скъпа от всичко досега. Припомняме и че има пусната поръчка за хеликоптер под наем.