В световния ден на свободата на пресата 3 май журналисти замълчаха в национален ефир, за да покажат, че мълчанието им е опасно за цялото общество.

Срещу български журналисти и медии се водят дела с обща стойност, възлизаща на няколко милиона лева, посочи в Nova tv Мария Черешева, заместник-председателка на Асоциацията на европейските журналисти - България.

Искове за по един милион лева са завели "Лев Инс" срещу Mediapool и "Еврохолд" срещу Биволъ.

"Това не са обикновени дела, а "дела шамари" или SLAPP, чиято цел е да заглушат гласа на журналистите", посочи тя. - "Тези дела се водят от политици или лица с икономическа власт. Друг начин да се оказва натиск върху журналистите е с помощта на институциите", каза още Черешева и даде пример с натиска, който прокуратурата оказва на сайта за разследваща журналистика BIRD. 

Медийният експерт Георги Лозанов допълни, че много журналисти са карани да замълчат и чрез физически посегателства и, за съжаление, през изминалата година случаите на убити журналисти по света са се удвоили.

Мълчанието на журналистите е злато за беззаконието, тъй като ако няма журналисти, няма кой да държи хората с власт да дават отговори и трябва да се противопоставим на опитите журналистите да бъдат заглушени - посочват от АЕЖ.