Силно непопулярният закон за пенсиите на френския президент Еманюел Макрон премина още едно препятствие, след като Конституционният съвет отхвърли второто предложение опозицията за провеждане на референдум за ограничаване на пенсионната възраст до 62 години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Макрон не се поддаде на ожесточената съпротива на синдикатите и седмици на понякога бурни протести срещу плана му за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 г.

Законопроектът за пенсионната реформа бе прокаран на 16 март в Националното събрание (долната камара на парламента на Франция), без да бъде подложен на гласуване. Френският премиер Елизабет Борн използва специална процедура, за да прокара непопулярния законопроект, като се позова на текст от френската конституция. Последваха два вота за недоверие срещу кабинета на Борн, които бяха отхвърлени.

След като Макрон заобиколи парламента, депутати от опозицията на два пъти се обърнаха към Конституционния съвет в опит да спрат реформата.  Съветът трябваше да се произнесе дали искането на опозицията отговаря на законовите условия за провеждане на референдум.

Първият опит беше отхвърлен, отчасти защото законът за пенсиите все още не беше приет и предложеният референдум нямаше да доведе до промяна в закона. 

Конституционният съвет вчера заяви, че предложеният референдум не отговаря на законовите критерии, определени от основния закон.

Според Макрон французите трябва да работят по-дълго, защото в противен случай до края на десетилетието бюджетът за пенсии ежегодно ще бъде на минус с милиарди евро.

Представителите на френските синдикати очакват през лятото Националното събрание да гласува законопроект, изготвен от група независими депутати и представители на отвъдморските територии, за отмяна на пенсионната реформа на правителството. Очаква се текстът на законопроекта да бъде представен на 8 юни. Два дни преди това синдикалните централи възнамеряват да проведат нов общ протест срещу пенсионната реформа.