Ерлинг Холанд вкара веднъж при победата на "Манчестър Сити" над гостуващия "Уест Хем" с 3:0 в отложен мач от 28-мия кръг на Висшата лига и така подобри головия рекорд в елита на английския футбол.

Норвежецът има вече 35 попадения - с едно повече Анди Коул от сезон 1993/1994 и Алън Шиърър от 1994/1995. Важно условие е, че те правят това във формат от 42 мача, докато сега в Премиър лийг се играят по 38 двубоя.

Още по-впечатляващо е, че Холанд е изиграл 31 мача от 33 за "Манчестър Сити", като "гражданите" имат още пет срещи до края. Така таранът може да премине границата от 40 гола.

А успехът над "Уест Хем" приближи тима на Пеп Гуардиола към защита на титлата. "Небесносините" се върнаха на върха в класирането със 79 точки. Те имат с една повече от втория "Арсенал", който е и с мач повече.

През първото полувреме "Манчестър Сити" не успя да преодолее отбраната на "чуковете", но през втората част взе своето с три безответни попадения. В 50-ата минута Нейтън Аке откри след подаване на Рияд Марез, а 20 по-късно Холанд удвои. Крайното 3:0 бе оформено от резервата Фил Фоудън в 85-ата.

В другия мач, игран в сряда вечер, "Ливърпул" спечели с минималното 1:0 при домакинството си на "Фулъм". Мохамед Салах бе точен от дузпа в 39-ата минута. Така "червените" се доближиха на четири точки от 4-ия в таблицата "Манчестър Юнайтед", който има два мача по-малко. Тази вечер гостува на "Брайтън".