„Всички ние искаме да видим един друг Владимир тук, в Хага - този, който заслужава да бъде наказан за престъпните си действия тук, в столицата на международното право.”

Това заяви в речта си в Нидерландия украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. Речта бе под надслова „Няма мир без справедливост за Украйна“.

Той визира своя съименник и колега Владимир Путин от Русия, по чието нареждане започна войната преди 15 месеца.

„Сигурен съм, че това ще се случи, когато спечелим. И ние ще спечелим. Всеки, който предизвиква война, трябва да получи правосъдие", допълни Зеленски.

Посещението му в Нидерландия не беше предварително оповестено и е първото му в страната. Вчера той участва в среща на върха във Финландия с лидери на скандинавски държави, на която те обещаха да продължат да оказват подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Зеленски посети и Международния наказателен съд (МНС), който започна разследване по възможни военни престъпления, извършени от Русия, и който през март издаде международна заповед за арест на Путин.

Русия, която не членува в МНС и отхвърля неговата юрисдикция, отрича да е извършила зверства по време на конфликта в Украйна.

От МНС съобщиха, че посещението на Зеленски е продължило по-малко от час, но не огласиха подробности какви теми са били обсъдени.

Все още остават правни и практически въпроси как трибуналът за Украйна да бъде легитимиран, припомня Ройтерс. Това би могло да стане например от група подкрепящи го държави или с помощта на Общото събрание на ООН.

На излизане от сградата на МНС украинският президент, облечен в характерните за него дрехи в цвят каки, помаха на украинско семейство, застанало пред сградата на МНС и скандиращо “Слава на Украйна”.

До момента Нидерландия е предоставила военна помощ на Украйна на стойност около 1,2 милиарда евро, за да може тя да се защити от руската агресия, припомня агенцията.

Малко по-късно Зеленски заяви, че е наясно, че Украйна няма да може да се присъедини към НАТО, докато продължава да се сражава срещу Русия, предаде АФП.

Той изрази мнението си на съвместна пресконференция с премиерите Марк Рюте на Нидерландия и Александер де Кро на Белгия.

„Ние сме реалисти, че няма да влезем в НАТО по време на войната. Но искаме много ясно послание, че ще влезем в НАТО след войната“, каза украинският лидер.