Берлинската полиция е започнала разследване по подозрение в издаване на държавни тайни заради изтичането на информация, че украинският президент Володимир Зеленски ще посети Берлин на 13 май.

Новината за визитата му бе публикувана в берлински всекидневник в сряда. Твърди се, че статията е цитирала човек от полицията и е дала поверителни подробности за планирана операция.

В момента Зеленски прави изненадавщи посещения в няколко европейски столици. Вечра бе във Финландия, а днес е в Хага. В Нидерландия той посети Международния наказателен съд и призова за създаването на специален трибунал, който да потърси отговорност от Русия за "престъпленията на агресия".

"Трябва да има юрисдикция за това престъпление. То може да бъде изпълнено само от такъв трибунал", заяви Зеленски пред дипломати.

На 14 май Зеленски ще получи наградата "Карл Велики" в Аахен от името на украинския народ. Все още не е решено дали президентът ще присъства лично на церемонията в Коронационната зала на кметството на Аахен или ще участва чрез видео-връзка.