Кремъл отмени традиционното честване на Деня на победата (9 май), в което руският президент Владимир Путин се среща с ветерани от Втората световна война и награждава с ордени.

Това стана ясно от изявление на говорителя на президентството, цитиран от "РИА Новости".

За последно този обичай бе изпълнен през 2019 г. Заради пандемията от коронавирус церемониите през 2020 и 2021 г. бяха отменени. Причината за решението на Путин да я проведе през 2022 г. е продълаващата война в Украйна. 

Днес "Институтът за изследване на войната" обяви, че Русия е отменила планираните за 9 май паради в 21 града и в окупирания от нея Крим.

В част от случаите отмяната е без обосновка, а в други са изтъкнати съображения за сигурността на участниците в "специалната военна операция" в Украйна.

Институтът посочва, че твърденията на руското ръководство за украинско нападение с безпилотници срещу сградата на Кремъл в нощта на 2 срещу 3 май т.г., биха могли да обосноват и отмяна на големия военен парад за Деня на победата на Червения площад в Москва. 

Той е затворен за репетиции за ежегодната церемония от 27 април до 10 май.

Но за отмяната на парадите може да има и друга причина - да бъде скрита деградацията на руските въоръжени сили. На такива събития обикновено се показва най-новата бойна техника, значителна част, от която или е критично необходима за руските военни действия в Украйна, или е унищожена след 14 месеца изнурителни боеве, коментира институтът. 

Той посочва, че в Кремъл може би се боят, че почитането на паметта на загиналите руски военни в Украйна може да стане потенциален източник на вътрешно недоволство от големите загуби във войната.