Директорът на Националната следствена служба (НСС) и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов обяви в позиция до БТА, че е бил подведен от думи на главния прокурор Иван Гешев веднага след инцидента на 1 май, че се притеснява за децата си.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев внесе яснота от трибуната на НС, а после и на брифинг - Гешев е пътувал само с охраната.

Втората политическа сила ПП-ДБ пък поиска оставката Сарафов, обвинявайки го в лъжа и подвеждане на българската общественост. В отговора той заявява, че няма да подава оставка, ще продължи да работи.

"Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата.

Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си."

Сарафов заявява, че съжалява, ако е внесъл объркване, че семейството на главния прокурор е пътувало с него, като уточнява, че тази информация не е била изнесена първо от него (всъщност драматични описания се появиха мълниеносно във всички "близки" на прокуратурата медии, журналисти писаха специални "позиции" по въпроса с децата, изявление в тази посока направи дори Бойко Борисов, б.р. на Клуб Z).

"Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден - 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“, допълва директорът на следствието.

(Всъщност тогава на пряк въпрос - той просто отказа да потвърди дали Гешев е бил със семеството си, б.р.)

"Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“, посочва в своята позиция Борислав Сарафов.

Той дава да се разбере, че няма да подаде оставка:

“България е правова държава и не ми е ясно, как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега".

Уверявам българската общественост, че както аз, така и моите колеги, ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно – единствено съобразно фактите и закона”, завършва позицията си Сарафов.

Борислав Сарафов би трябвало да има детайлна информация от най-високо ниво, тъй като той е "топ ъф дъ топ" на системата - ниво зам.-главен прокурор е и оглавява НСлС, която пък би трябвало да разследва най-заплетените и фактически сложни казуси. Той беше зам.-главен на Сотир Цацаров, после стъпи на поста в НСлС, където вече кара втори мандат и така отново е зам.-главен прокурор.

Интересен детайл е, че според законопроект на "Възраждане", внесен в предишния парламент, именно той трябаше да е независимият орган, който да има право да разследва и да повдига обвинения на самия главен прокурор. .

Отделна тема е от кого тогава е бил "подведен" Иван Гешев, който каза пред "Епицентър" в деня на "атентата":

"Много се притесних за децата." 

До момента опровержение от него, че не е казвал такова нещо няма.