„Аз лично видях автомобила, пострадал от взрива, има незначителни щети по него, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него. Няма никакви други щети.“

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев днес в парламента. В рамките на парламентарния контрол той отговори на въпроси на Атанас Атанасов от „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ за взривното устройство, избухнало на 1 май близо до автомобил от кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

„В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството на г-н Иван Гешев. Той е пътувал сам, с назначената му охрана от Националната служба за охрана (НСО)“, обясни още Демерджиев.

Той посочи, че маршрутът, по който е пътувал главният прокурор в конкретния ден, е бил обичаен за него и той многократно е минавал оттам.

„Видът на взривното устройство не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в купето на този автомобил. Това е автомобил от най-висока степен на сигурност, с който българската държава разполага. Много по-сигурен и защитен от автомобила, който ползва президентът на България“, каза още МВР-шефът.

Той бе категоричен, че взривът срещу автомобила не е имало как да убие Иван Гешев.

А по повод на съобщената от Националната следствена служба информация за израелски експерт, който е огледал местопроизшествието, Демерджиев посочи, че той е пристигнал в България в самия ден, около час и половина преди да настъпи взривът.

Малко по-късно пред журналисти вътрешният министър заяви, че МВР има много ясни насоки, които могат да доведат до хората, свързани с този взрив.

Той обяви, че от Европол са се отзовали, свързали са се с ГДБОП и са поискали да се включат в случая. От прокуратурата дали също съгласието си за това.

„Ще използваме целия капацитет на всичките ни партньорски служби, за да стигнем до извършителите на това взривяване“, посочи министърът.

Сийка Милева: Ниска компетентност или политическа пропаганда

"Вътрешният министър Иван Демерджиев явно знае предварително заключенията от назначените експертизи преди те да са готови."

Това коментира мълниеносно говорителката на главния прокурор Сийка Милева, цитирана на фейсбук страницата на прокуратурата (видимо не е имало кой да я пита - обект на колко сложна експертиза би могло да бъде - дали Гешев е бил с децата или не, б.р. на Клуб Z)

"Той (Демерджиев) няма достъп до материалите от образуваното досъдебно производство. Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) право да разгласяват информация по него имат само и единствено наблюдаващите прокурори, а след тяхно разрешение и конкретни лица, сред които той не е - прозвуча дори леко заплашително Сийка Милева. -

Разследването се води от екип от следователи от Националната следствена служба (НСлС) под ръководство на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП). Предстои Европол и други наши партньори да подпомогнат разследването.

Ниската компетентност или политическата пропаганда не могат да оправдаят изказвания, които са в противоречие с конституцията и законите в страната", окачестви тя.

Много вредно ще бъде да забием във война на интерпретациите

"Ключово важно е прокуратурата и следствените органи много бързо да разкрият истината за този атентат." Това пък коментипра по-рано тази сутрин пред БНР правосъдният министър Крум Зарков по повод инцидента с кортежа на главния прокурор.

"Събитието има крайно неприятен за България международен отзвук. Много вредно ще бъде, ако се забием във война на интерпретациите“, добави той, явно имайки предвид сериозните гласове на съмнение, които от много страни оспорват и дори иронизират тежестта на случилото се.