Русия засипва Бахмут със запалителни бомби, показва видео на Силите за специални операции (ССО) на украинската армия. Твърди се, че става дума за запалителни боеприпаси, изстреляни от ракетен комплекс "Град". Гледката, заснета от дрон на украинските въоръжени сили (ВСУ), е наистина стряскаща, предава УНИАН.

„Врагът използва фосфорни и запалителни боеприпаси в Бахмут, опитвайки се да изтрие града от лицето на земята. Но войниците от Силите за специални операции и другите части на Силите за отбрана продължават смело да защитават града. И в тези условия ние продължаваме да унищожаваме противника“, казват от пресслужбата на ССО.

В същото време спътниците на НАСА са регистрирали силни пожари в северозападната част на Бахмут, точно там, където са украинските позиции.

Кадиров е готов да смени "Вагнер"

Междувременно чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че ако наемниците на „Вагнер“ се оттеглят от Бахмут, неговите бойци веднага ще заемат мястото им в града. В свое видео, публикувано в канала му в Telegram Кадиров казва, че му е неприятно да чуе изявленията за оттегляне на Евгений Пригожин.

Само преди ден собственикът на частната военна компания „Вагнер“ обяви, че бойците му щели да превземат Бахмут преди 9 май, но като видели това военните бюрократи спрели доставките на снаряди. Затова Пригожин обяви изтегляне от Бахмут на 10 май.

Рамзан Кадиров бил разстроен и от липсата на коментар от страна на руското Министерство на отбраната.

"Ако по-големият брат Пригожин и „Вагнер“ напуснат Бахмут, тогава Генералният щаб ще загуби опитна бойна единица, а по-малкият му брат Кадиров и Ахмат ще дойдат на негово място в Артьомовск (Бахмут – бел. ред.). Ако сценарият все още е такъв , тогава нашите бойци са готови да настъпят и да окупират града. Това е въпрос на няколко часа", казва Кадиров.

След изявлението на Кадиров днес Пригожин заяви, че е готов да предаде позициите на "вагнеровците" в Бахмут на чеченците. В своя канал в Telegram той обяснява, че предаването може да стане незабавно, защото хората на Кадиров от батальона „Ахмат“ вероятно имат всички необходими ресурси.

„В момента, в който в 0:00 ч. на 10 май по наши изчисления ние окончателно ще изчерпим своя боен потенциал, нашите места могат да заемат бойните ни приятели и да продължат щурма на населения пункт Бахмут. В Бахмут не са останали повече от два квадратни километра. Бахмут несъмнено ще бъде превзет от силите на „Ахмат“, казва Пригожин.

Вчера от Въоръжените сили на Украйна обявиха, че не виждат никакви признаци за предстоящо изтегляне на руските наемници от Бахмут.

"Тези твърдения бяха направени във връзка с това, че Пригожин не може да изпълни още едно обещание – да завземе Бахмут до 9 май", каза говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Черняк, цитиран от РБК-Украйна.

Според него Пригожин просто се опитва да прехвърли отговорността на друг. Освен това Черняк оспорва твърдението на шефа на "Вагнер", че руските сили страдат от липса на боеприпаси. Само вчера в Бахмут и околностите му са били изстреляни 520 снаряда от различни видове

ЧВК "Вагнер" играе водеща роля в усилията на Русия да превземе Бахмут от миналото лято. Обсадата на града се превърна в най-продължителната и кървава битка във войната в Украйна. Някогашният 70-хиляден град е превърнат в руини, но не може да бъде превзет от руснаците и след 11 месеца.