Бомба взриви колата на руския писател, политик и пропагандист Захар Прилепин малко след Нижни Новгород, съобщи ТАСС. 

Той се е прибирал от окупираните от русия територии в Луганск и Донецк към Москва, когато колата - Audi Q7 - гръмва в близост до град Бор, Новгородска област. Шофьорът на автомобила - украински гражданин, който е изпълнявал и ролята на охранител - е загинал на място, а Прилепин е тежко ранен, с два счупени крака и други наранявания.

На мястото на експлозията е имало кратер с дълбочина метър и половина, а фрагменти от автомобила са разпръснати в радиус от 30 метра. Експлозивното устройстов е било по всяка вероятност под дъното на автомобила, близо до задната седалка.

Прилепин е спрял за закуска, почти веднага, след като излизат отново на пътя, колата избухва, съобщава руската медия РБК. Основната хипотеза е, че атентаторите са карали след него и са активирали бомбата от разстояние - а може би са я поставили при спирането.

Очаквано, Кремъл обвинява Украйна и Запада за взрива. Говорителката на руското външно министерство Мараия Захарова коментира:

"Вашингтон и НАТО подхраниха поредна международна терористична клетка – режима в Киев. Бин Ладен, Ислямска държава, а сега Зеленски с главорези.“

Кой е Захар Прилепин?

Прилепин запова кариерата си като общ работник, после става пазач, а през 90-те се включва в руските специални полицейски части ОМОН. Меджу 1996-1999 г. участва във войната в Чечня. След това напуска и започва работа в жълтия вестник "Дело" в Нижни Новгород, като пише под серия от псевдоними, а година по-късно става главен редактор на вестника и започва да пише първия си роман.

В новото хилядолетие писателската кариера на Прилепин потръгва, както и амбициите му да влезе в политиката - става член на руската Национална болшевишка партия, която обаче е забранена. Става известен с разнообразни националистически и антисемитски позиции.

През 2017 г. се включва във военните действие на Русия в Донецка област, като води батальон доброволци в т.нар. Донецка република. След година се завръща в Москва, а Украйна го обявява за терорист.

През 2019 г. създава свое гражданско движение "За правда", което има амбицията да превърне в партия, но то се слива в партията "Справедлива Русия" - част от номиналната опозиция в Руската Дума, която всъщност подкрепя Путин. През януари 2023 г. Прилепин подписва договор и се включва отново във войната в Украйна.