Десетки нови частни военни компании, подобни на ЧВК "Вагнер", се създават в Русия - но не заради войната в Украйна, а за сблъсъците след предстоящата загуба. Това обяви в интервю пред УНИАН реският публицист и политолог Андрей Пионтковски.

"Това е безпрецедентен феномен в световната военна история. ЧВК-тата не са нужни за войната в Украйна, те само пречат на базовия принцип от военната теория - обединеното командване. Те се създават за мафиотска война след загубата", смята той.

След като диктаторът Владимир Путин излезе от властта, цялата система на собственост - неговото наследство - ще рухне, отбелязва Пионтковски, защото на висшите етажи няма концепция за частна собственост.

"Това е мафиотска собственост - някакви  споразумения, някакви концепции, които в крайна сметка се свеждат до президентската администрация. С падането на тази администрация цялата тази собственост ще бъде изоставена. И всички са се наредили на нисък старт, готови за състезанието за това огромно наследство."

Според политолога "готвачът" на диктатора - шефът на "Вагнер" Евгениx Пригожин - неслучайно нарича началника на Въоръжените сили Валери Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу "предатели". Той иска да настрои руснаците срещу елита в Москва, да убеди тълпата, че те са основните врагове, ограбили Русия.

Самият Пригожин постоянно се оплаква от руските Въоръжени сили - твърди, че неговите вагнеровци не получават достатъчно боеприпаси, въпреки че са способни да завземат Бахмут, ключовата в момента спорна зона в Украйна. Според съветника на Зеленски Михайло Подоляк, хората на Пригожин вече не получават финансиране от руския бюджет.