"Прокуратурата отдавна е доказала, че е фабрика за лъжливи новини и институция, която не умее да разкрива обективната истина. Случаят с Иван Гешев е поредното доказателство. Прокуратурата се опита да ни убеди, че това, което виждаме, е нещо различно. В рамките на дни получихме толкова противоречива информация, че занапред прокуратурата никога няма да успее да убеди обществото, че това, което поднася като финална версия, е обективна истина". 

Това каза пред БНР адвокатът и общински съветник Методи Лалов, бивш председател на Софийския районен съд.

Според него „днес и малките деца се шегуват с прокуратурата“.

"Дотам стигна институционалният срив на тази институция... Прокуратурата е институция на инсценировките, на формалното изпълнение на задълженията си и бухалка. Не е институция, която действа разпознаваемо, ясно и последователно", каза Лалов.

И допълни, че службите, и МВР са институции, които се доминират от ГЕРБ и от прокурорските изпълнения на Гешев. Затова и няма съмнение, че "те могат да направят едно формално покушение, за да представят Гешев като борец срещу престъпността":

"Ако е инсценировка, това показва институционален разпад и разпад на държавността. А ако не е, показва същото - слабостта на тези служби позволява някой да организира подобно нещо".

Лалов подчерта, че съдебната система отдавна е превърнала всички гаранции за добра работа в инструмент на служба към задкулисието:

"Когато няма обществен контрол, тогава контрол върху магистратите поставя задкулисието. Иван Гешев е разбеснялото се куче на прокуратурата и единственото полезно, което прави, е, че ускорява процесите по проглеждане на обществото за нужда от съдебна реформа".

По думите му случаят с атентата е пълен провал и никога няма да се разбере обективната истина.

Методи Лалов смята, че бившият премиер Бойко Борисов няма интерес от съдебна реформа:

"Гешев и Борисов са страните на една и съща монета. Единият оцелява чрез другия и обратното. Няма да има съдебна реформа, за да може Гешев да остане без обществен контрол, докато може. И няма да има отговорност на Борисов, докато Гешев е главен прокурор".

Закъснява се за местния вот

По повод предстоящия наесен местен вот Методи Лалов коментира:

"Задължително е ПП, ДБ и "Спаси София" да се явят заедно. Няма гаранция, че София, Пловдив и Варна са им в кърпа вързани. Кандидатът на ГЕРБ за кмет Георги Георгиев, убеден съм, че ще бъде той, вече прави нелоша кампания от няколко седмици... ПП и ДБ закъсняват с кандидатурата, явно ще има превес върху коалицията, а не толкова върху конкретно име".

Той бе категоричен, че всяка колаборация с ГЕРБ е недопустима и "ще има негативен ефект не само в твърдите ядра".